-
60% Grenache blanc – białe grono spokrewnione z czerwonym grenache. Występuje głównie w kupażach win rodanskich oraz w pd-wsch. Hiszpanii. Wina charakteryzują się wysoką zawartością alkoholu i niską kwasowością, nutami cytrusowymi lub zielnymi. Doskonale reaguje na niską temperaturę fermentacji, tworząc świeże, pachnące koperkiem wino.
-
25% Maccabeo (viura) – biały szczep, przypuszczalnie pochodzący z regionu Penedès w Katalonii, gdzie był znany już na początku XVII w. Jest najpopularniejszą białą odmiana w północnej części Hiszpanii. Stanowi jeden z podstawowych szczepów do produkcji musującego wina cava oraz białych win Rioja. Popularny w całej Hiszpanii i południowej Francji. Viura wnosi w wina nuty owocowe i kwasowość a także rześkość i kwiatowy charakter. Najczęściej powstają z niej wina, które nie są starzone w beczkach, w nowoczesnym stylu. Odmiana jest niewrażliwa na utlenianie.
-
15% Marsanne - biała winorośl pochodząca najprawdopodobniej z regionu Północnego Rodanu, gdzie obecnie jest szeroko uprawiana. Największe jego nasadzenia spotkać można w AOC Ermitaż, gdzie często jest kupażowana z roussanne. Chociaż marsanne jest najczęściej produkowane jako wytrawne wino, słynie również z wytwarzanego w Valais w Szwajcarii wina słodkiego. Daje głęboko zabarwione wina, które są bogate i orzechowe, z nutami przypraw i gruszek. Wina mogą zawierać dużo alkoholu. Dodatek dębiny wzmacnia jego ciało. W miarę starzenia się wino przybiera jeszcze ciemniejszy kolor, a dzięki tłustej, miodowej konsystencji, smaki stają się bardziej złożone i skoncentrowane. Aromaty orzechów i pigwy również mogą się z czasem rozwijać.