-
Cabernet sauvignon - „król czerwonych gron” (odpowiednik królewskiego chardonnay), najbardziej znany, klasyczny, szczep winny na świecie, którego rodzicami są cabernet franc i sauvignon blanc, a kolebką Bordeaux. Daje wina cieliste, ciemne, głębokie o charakterystycznych aromatach czarnej porzeczki i zielonej papryki z nutami żywicznymi, korzennymi i ziołowymi. Odznacza się dobrą kwasowością i znakomitym potencjałem leżakowania.
-
W beczce rozwija zapachy i smaki dymne, waniliowe, cedrowe. Właściwie nie należy spożywać go bez leżakowania, chyba że produkowany jest w cieplejszych regionach, w kupażach z miękkimi, owocowymi odmianami jak merlot. Jest szczepem mało oczywistym, aromaty buduje i rozwija powoli, do jego zrozumienia jak i pełnego rozwoju potrzeba czasu. Szczep o wielkim charakterze. Stąd też uwielbienie jakim został obdarzony w świecie winiarskich znawców.