-
Muscat Blanc Petits Grains (muskat drobno jagodowy) - najszlachetniejsza odmiana z rodziny muskatów, dająca wina o największej finezji i jednocześnie czystości aromatów. Powszechnie uprawiana w całym basenie Morza Śródziemnego, Występuje również na Korsyce, w Roussillon, Grecji, Sardynii, Włoszech (moscato bianco, moscato d’asti, moscato giallo), Hiszpanii (moscatel de grano menudo) czy w Niemczech We Francji nosi na ogół nazwy związane z siedliskiem jak: muscat de frontignan czy muscat de lunel. Wcześnie dojrzewająca odmiana nieźle radzi sobie również na północy. Stąd jej obecność w Piemoncie, Alzacji czy w Niemczech (gelbermuskateller).
-
Muskat to król win słodkich. Należy do najstarszych uprawianych przez człowieka szczepów, którego sięga Starożytności. Występuje co najmniej 150 różnych, zazwyczaj spokrewnionych ze sobą szczepów i krzyżówek. Początkowo muskaty uprawiane były jako winogrona deserowe, jednak ze względu na intrygujące aromaty i dużą zawartość cukru w gronach zaczęto wykorzystywać je do produkcji win, początkowo głównie słodkich.
-
Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa musca czyli mucha. Podobno intensywny aromat i słodycz tej odmiany zwabiała pszczoły i muchy. Na jego bukiet składają się aromaty róży, geranium, kwiatów pomarańczy, cytryny kolendry, jaśminu, kwiatów lipy, gałki muszkatołowej i wosku pszczelego, tworząc intensywną, niepowtarzalną kompozycję.
-
Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa musca czyli mucha. Podobno intensywny aromat i słodycz tej odmiany zwabiała pszczoły i muchy. Na jego bukiet składają się aromaty róży, geranium, kwiatów pomarańczy, cytryny kolendry, jaśminu, kwiatów lipy, gałki muszkatołowej i wosku pszczelego, tworząc intensywną, niepowtarzalną kompozycję.