-
Kabinett – najbardziej delikatne z win oznaczonych najwyższym wyróżnikiem jakościowym wśród QmP – Qualitätswein mit Prädikat. W trakcie produkcji wina Kabinett, podobnie jak innych win z predykatem, nie wolno dodawać cukru (szaptalizacja). Wino nadaje się do leżakowania przez 2–5 lat. Kabinety doskonale służą jako aperitify. Rieslingi tego typu oznaczają się lekkim ciałem, wysoką kwasowością, aromatami zielonego jabłka i cytrusów, często zbalansowanych cukrem. Najsłodsze wina osiągają poziom 8-9 % alkoholu, wytrawne – 12 %.
Grona z wyselekcjonowanych winnic Wonnegau.
-
Riesling - pochodzi prawdopodobnie z Niemiec. W Nadrenii i francuskiej Alzacji znajdują się jedne z najlepszych warunków do jego uprawy. Riesling świetnie rośnie w chłodnym klimacie. Jest bardzo odporny na mróz i łatwy w uprawie. Ze względu na to, że dojrzewa stosunkowo późno, wymaga dobrze nasłonecznionych stanowisk, zwłaszcza na południowych zboczach. Długie dojrzewanie w chłodnym klimacie pozwala gronom osiągnąć wysoki poziom cukru przy równoczesnym utrzymaniu owocowej kwasowości. Można z nich także zrobić bardzo specyficzne wino lodowe - Eiswein.
-
Odmiana ta doskonale przystosowuje się do panujących warunków pogodowych. Niezależnie więc od tego czy mamy chłodny czy ciepły sezon możemy się spodziewać dobrego, ciekawego wina. Dlatego kupując rieslinga pamiętajmy, że region z którego pochodzi wino ma większe znaczenie niż jego rocznik. Wina produkowane z rieslinga w swym smaku i zapachu świetnie odzwierciedlają cechy ziemi na jakiej winorośl była uprawiana. Najlepsze trunki można uzyskać z upraw na glebach cięższych o podłożu wulkanicznym i łupkach. Wina te charakteryzuje mocno owocowy (jabłka, brzoskwinie, cytryny) oraz kwiatowy aromat.
-
Po kilku latach leżakowania w butelce riesling nabiera dystyngowanego, bardzo charakterystycznego zapachu nafty. Riesling pasuje do bardzo szerokiej gamy potraw. Wytrawnego można serwować do większości ryb, śmietanowych sosów i lekkich makaronów. Półwytrawne nadają się do potraw z grilla, wędzonej wieprzowiny i owoców morza, a słodkie do deserów, wieprzowiny i ostrej kuchni orientalnej. Należy go serwować lekko schłodzonego i pozwolić by w kieliszku delikatnie się zagrzał.