-
Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) – niemiecka klasa dla win regionalnych. Obejmuje wina, które powstały z gron uprawianych na 1 z 13 regionów, przy czym blendowanie gron z różnych regionów jest zabronione. Etykieta musi wskazywać region z którego wino pochodzi i podstawowe informacje o jego stylu. Moszcz może być dosładzany, a minimalna jego waga może być niższa niż dla win z wyróżnikiem Prädikat.
-
Silvaner: pochodzi z Austrii jako krzyżówka ostterreichisch weiss i traminera. Jest jedną z najstarszych dziś uprawianych winogron (pierwsze zapisy pochodzą z 10 IV 1659 r.). Silvaner produkuje głównie wina wytrawne, kwasowe z wyraźną nutą mineralną i ziemistością, oraz subtelnymi aromatami dymu wędzarnianego, Często porównywany jest z rieslingiem. Dziś silvaner jest uprawiany na ok. 5% obszarów winogradów w Niemczech - głównie w Nadrenii, Frankonii, Hesji i Palatynacie. Szczep ten jest bardzo wymagający. W zależności od lokalizacji i procesu starzenia, silvaner tworzy wszechstronnie wina - od nieskomplikowanych, letnich i codziennych do eleganckich i wspaniałych win na specjalne okazje. Silvaner doskonale odzwierciedla terroir, łącząc ziemiste aromaty z delikatnymi nutami owocowymi i przyjemną kwasowością.