-
Kabinett – najbardziej delikatne spośród win oznaczonych najwyższym wyróżnikiem jakościowym wśród niemieckich QmP – Qualitätswein mit Prädikat. W trakcie produkcji wina Kabinett, podobnie jak innych win z predykatem, nie wolno dodawać cukru (tzw. szaptalizacja). Wino nadaje się do leżakowania przez 2–5 lat. Kabinety doskonale służą jako aperitify. Rieslingi tego typu oznaczają się lekkim ciałem, wysoką kwasowością, aromatami zielonego jabłka i cytrusów, często zbalansowanych cukrem. Najsłodsze wina osiągają poziom 8-9 % alkoholu, wytrawne – 12 %.
-
Kerner – krzyżówka Trollinger x Riesling wyhodowana w 1929 r., nazwana imieniem poety Justinusa Kernera. W porównaniu z rieslingiem kerner jest nieco mniej wymagający i bardziej plenny. Późno wypuszcza pąki, przez co uprawa w chłodniejszym klimacie jest mniej ryzykowna. Dojrzewa również stosunkowo późno. Grona osiągają wysoki poziom cukru i lepszą kwasowość niż popularny w Niemczech müller-thurgau. Wina są porównywane do rieslingów i często są oferowane jako jednoodmianowe. Ustępuje ze względu na możliwe posmaki szlachetnością rieslingowi za cenę niższych wymagań. Wyróżnia się delikatnym smakiem.