-
Garnacha (grenache noir - fr) - jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie (drugie miejsce). Pochodzący z Hiszpanii, gdzie ma dominujący udział w uprawach w Rioja i Prioracie. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.
-
Carinena (carignan fr) - tradycyjnie francuski (Langwedocja) czerwony szczep, którego spotkać można także w Algierii, Hiszpanii, Kalifornii i we Włoszech, jest niezbyt odporną rośliną choć dającą wysokie plony. Zwykle tworzy wina o ciężkich taninach, ostre i często gorzkawe w finale. Maceracja węglowa, której jest często poddawany zmiękcza go, podkreśla owocowe aromaty, nadając gibkości i redukując taniny.