-
50 % Somontano merlot - szlachetny szczep, współodpowiedzialny za tworzenie najpotężniejszych win świata (np. Chateau Pétrus). W kupażu łagodzi ostre, agresywne smaki innych odmian (najczęściej cabernet sauvignon). Daje wina o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu, aksamitne dla podniebienia, o dobrej strukturze, z wyższym alkoholem, cieliste z niewysoką kwasowością i dzięki stosunkowo cienkiej skórce winogron również z małą zawartością tanin. Aromaty merlota to: czereśnia, jagoda, malina, śliwa, delikatne zioła.
-
50% Cabernet sauvignon -„król czerwonych gron”, najbardziej znany, klasyczny, szczep winny na świecie. Daje wina cieliste, ciemne, głębokie o charakterystycznych aromatach czarnej porzeczki i zielonej papryki z nutami żywicznymi, korzennymi i ziołowymi. Odznacza się dobrą kwasowością i znakomitym potencjałem leżakowania. Właściwie nie należy spożywać go bez leżakowania, chyba że produkowany jest w cieplejszych regionach, w kupażach z miękkimi, owocowymi odmianami jak merlot. Szczep o wielkim charakterze.