-
Auslese (niem. selekcja) - wina są produkowane z wybranych, w pełni dojrzałych gron zbieranych z pewnym opóźnieniem po osiągnięciu dojrzałości (koniec listopada). Owoce mogą być zarażone botrytis (winom nadaje się wówczas etykietę Goldkapsel), są starannie sprawdzone pod kątem dojrzałości, przegnicia a nawet pęknięcia skórek. Wina nadają się do leżakowania. Warianty wytrawne są przeważnie mocniejsze. Ilość cukru w moszczu musi odpowiadać od 11,4-14,5% potencjalnego poziomu alkoholu, przy czym od decyzji winiarza zależy, czy będzie dążył do przefermentowania większości cukru i uzyskania krzepkiego wina wytrawnego, czy skłoni się ku słodkości kosztem alkoholu. Niedozwolona jest szaptalizacja (dodawanie cukru). Potencjał starzenia sięga od 5 - 20 lat.
-
Kerner – krzyżówka Trollinger x Riesling wyhodowana w 1929 r., nazwana imieniem poety Justinusa Kernera. W porównaniu z rieslingiem kerner jest nieco mniej wymagający i bardziej plenny. Późno wypuszcza pąki, przez co uprawa w chłodniejszym klimacie jest mniej ryzykowna. Dojrzewa również stosunkowo późno. Grona osiągają wysoki poziom cukru i lepszą kwasowość niż popularny w Niemczech müller-thurgau. Wina są porównywane do rieslingów i często są oferowane jako jednoodmianowe. Ustępuje ze względu na możliwe posmaki szlachetnością rieslingowi za cenę niższych wymagań. Wyróżnia się delikatnym smakiem.