-
Z wyselekcjonowanych winnic z regionu Walencja na Costa Brava.
Monastrell - czerwona odmiana winorośli, popularna głównie w Hiszpanii i południowej Francji (Mourvѐdre), a uprawiana także w Australii i Kalifornii. Odmiana wywodzi się z Hiszpanii i była wcześniej nazywana tam mataro. W produkcji wina używa się jej przeważnie jako jednego ze składników kupażu np. w winach châteauneuf-du-pape i innych z południowej Doliny Rodanu.
-
Z mourvèdre produkuje się wina jednoszczepowe we Francji tylko w regionie Bandol, a w Hiszpanii w gorętszych regionach Jumilla i Yecla, albo też różową odmianę win musujących cava.
Monastrell po winifikacji dostarcza bogatego w alkohol, oraz garbniki ciemnego wina, które wymaga długiego okresu dojrzewania dla złagodzenia cierpkości. Z drugiej strony, wina z tej odmiany są tak aromatyczne, że pasują nawet do mocno przyprawionych ziołami potraw kuchni śródziemnomorskiej.
-
"Wino jednej nocy" – metoda uzyskiwania różowej barwy wina polega na krótkim kontakcie wyciśniętego soku winogron z pozostałymi po wyciśnięciu czerwonymi skórkami (maceracja) w początkowej fazie fermentacji. Już po 3 godzinach następuje tzw. „krwawienie” – skórki zaczynają uwalniać swoje barwniki (antocyjany). Inaczej, niż w winach czerwonych, kiedy cały proces trwa nawet kilka dni, kolor wina różowego jest już gotowy po kilku czy kilkunastu godzinach (w zależności od wymaganego nasycenia barwy oraz użytych gron). Za wyjątkiem produkcji szampanów, zabronione jest tworzenie wina różowego poprzez mieszanie wina czerwonego z białym.