-
Muskat - król win słodkich. Należy do najstarszych uprawianych przez człowieka szczepów, którego sięga Starożytności. Występuje co najmniej 150 różnych, zazwyczaj spokrewnionych ze sobą szczepów i krzyżówek. Początkowo muskaty uprawiane były jako winogrona deserowe, jednak ze względu na intrygujące aromaty i dużą zawartość cukru w gronach zaczęto wykorzystywać je do produkcji win, początkowo głównie słodkich.
-
Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa musca czyli mucha. Podobno intensywny aromat i słodycz tej odmiany zwabiała pszczoły i muchy. Na jego bukiet składają się aromaty róży, geranium, kwiatów pomarańczy, cytryny kolendry, jaśminu, kwiatów lipy, gałki muszkatołowej i wosku pszczelego, tworząc intensywną, niepowtarzalną kompozycję. Muskaty są również bogate w cukier, co tłumaczy ich powszechne wykorzystywanie do wytwarzania win słodkich, ale również podatne są na szlachetną pleśń, czego odzwierciedlenie spotkać można w winach z Alzacji i Tokaju. Ze względu na intensywny aromat, muskaty odgrywają ważną rolę jako składniki kupaży.