-
"Wino jednej nocy" – metoda uzyskiwania różowej barwy wina polega na krótkim kontakcie wyciśniętego soku winogron z pozostałymi po wyciśnięciu czerwonymi skórkami (maceracja) w początkowej fazie fermentacji. Już po 3 godzinach następuje tzw. „krwawienie” – skórki zaczynają uwalniać swoje barwniki (antocyjany). Inaczej, niż w winach czerwonych, kiedy cały proces trwa nawet kilka dni, kolor wina różowego jest już gotowy po kilku czy kilkunastu godzinach (w zależności od wymaganego nasycenia barwy oraz użytych gron). Za wyjątkiem produkcji szampanów, zabronione jest tworzenie wina różowego poprzez mieszanie wina czerwonego z białym.
-
Muscat rouge – (Muscat Rouge à Petits Grains) to winogrono służące do produkcji białego wina. Należy do rodziny vitis vinifera. Jego nazwa pochodzi od charakterystycznego małego rozmiaru, gęsto zbitych jagód, a także od różowo czerwonego koloru skórki. W niektórych synonimach jest określany jako brązowy, szary lub fioletowy. Muscat Rose à Petits Grains to kolejna odmiana o jaśniejszym, różowawym kolorze skóry. Pochodzi z Grecji.