-
Zbiór winogron możliwy dwa razy w roku.
Chenin Blanc (braz. pinot blanco) - grona wykorzystywane są wszechstronnie, zarówno do produkcji win mocnych, wytrawnych jak i łagodnych, deserowych, perlistych oraz szlachetnych win długowiecznych. Winorośl pochodzi z Doliny Loary, jednak główne tereny upraw znajdują się w Nowym Świecie. Jako pinot blanco uprawiana jest w Brazylii, Chile, Meksyku i Argentynie; w RPA i Kalifornii są trzecim w kolejności gronem. W Afryce często nazywane jest steen. Szczep ten dobrze przyjął się również w Australii i Nowej Zelandii.
-
Odporny na wiele chorób, z tendencją do wczesnego pączkowania i późnego dojrzewania wpasował się w klimaty zbyt gorące dla innych, mniej odpornych na wysokie temperatury gron. Wyrastają na różnych glebach, przyjmują się nawet na piaszczystych i gliniastych podłożach. Aromaty chenin blanc to jabłko, pigwa, gruszka, brzoskwinia, także nuty ananasa, mango, marakui i melona. Czasami znaleźć można miód, kwiat jabłoni, karmel i kandyzowane owoce.
-
Viognier - prawdopodobnie pochodząca z Dalmacji trudna w uprawie odmiana, podatna na choroby, niskoplenna. Dla dobrego efektu kluczowe znaczenie ma odpowiednio wybrany moment winobrania. Owoce zebrane zbyt wcześnie, nie ujawniają oczekiwanych aromatów, a zbiór zbyt późny sprawia, że grona mają zbyt dużo ekstraktu, a brakuje im kwasowości. Wytwarza dużą ilość cukru, tym samym sporo alkoholu.
-
Najlepsze wina powstają ze starych, co najmniej dwudziestoletnich krzewów, które dają winom jedwabistą, przyjemną strukturę, złotą szatę, mają silne aromaty kwiatów, jabłek, moreli, fiołków, kwiatów pomarańczy, akacji i białego pieprzu a także mango, ananasów czy kiwi. Ze względu na potężną moc aromatów, viognier najlepiej smakuje młody.