-
Zbiór winogron możliwy dwa razy w roku.
Shiraz (syrah w Europie) – „zadziornie pikantne”, jest krzyżówką (bez ingerencji człowieka) rodańskich, odmian mondeuse blanche i dureza, choć są przypuszczenia, że pochodzi z Persji, z okolic miasta Shiraz (Iran), skąd miałby przywędrować do Doliny Rodanu w czasach rzymskiego imperium. Syrah to przede wszystkim północna Dolina Rodanu (Côtes du Rhone) we Francji, gdzie tworzy, znane na cały świat wina takie jak Hermitage czy Côte Rotie. Ponad połowa światowej produkcji pochodzi z Francji, choć odmiana ta z powodzeniem uprawiana jest w innych regionach świat (Australia, RPA).
-
Shiraz lubi gleby łupkowe na zboczach wielkich rzek, gdzie uprawiany jest często metodą tarasową. Wina są zwykle wcześnie gotowe do picia co nie oznacza, że brak im potencjału starzenia (np. francuski Hermitage, czy australijski Penfold's Grange). Wina z shiraz mają ciekawą, charakterystyczną cechę: unikalny, pikantny smak pieprzu. Ponadto mają ciemną, purpurową barwę, są bogate w taninę i korzenne aromaty. Najczęściej spotykanymi aromatami są owoce lasu, czarny pieprz, kawa, skóra, ziemia. Wina są mocne i mięsiste.
-
Touriga National - uznawany za najlepszą odmianę z Porto, jest również ważnym składnikiem wyśmienitych czerwonych win z Dăo. Szczep o małych kiściach z drobnymi jagodami, daje winu mocne, ciemne zabarwienie, smak jeżyn i malin oraz intensywny kolor i aromat dojrzałych owoców, z nutą fiołków i dzikiej róży. Często wyczuć też można zapach piżma. Wina z niego powstałe są długowieczne, eleganckie, doskonale zbalansowane, łagodne i delikatne, świeże i bogate w garbniki, zazwyczaj mają ok. 13% alk.