-
Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) – niemiecka klasa dla win regionalnych. Obejmuje wina, które powstały z gron uprawianych na 1 z 13 regionów, przy czym blendowanie gron z różnych regionów jest zabronione. Etykieta musi wskazywać region z którego wino pochodzi i podstawowe informacje o jego stylu. Moszcz może być dosładzany, a minimalna jego waga może być niższa niż dla win z wyróżnikiem Prädikat.
-
Malvasia – to wiekowa winorośl uprawiana dawniej w regionie śródziemnomorskim, na Balearach, Wyspach Kanaryjskich i na Maderze, a obecnie w wielu regionach świata. Uważa, że rodzina malvasia ma starożytne pochodzenie, najprawdopodobniej z Krety w Grecji. Nazwa pochodzi prawdopodobnie od Monemvasia - średniowiecznej, bizantyjskiej fortecy na wybrzeżu Laconia, znanej po włosku jako "Malvasia"; portu będącego centrum handlowym dla wina produkowanego na wschodnim Peloponezie.
-
W średniowieczu Wenecjanie stali się tak płodni w handlu winem Malvasia, że kupieckie sklepy z winami w Wenecji były znane jako malvasie. Malmsey było jednym z trzech głównych win eksportowanych z Grecji w średniowieczu. W przeszłości nazwy Malvasia, Malvazia i Malmsey były używane zamiennie dla win opartych na szczepie malvasia; jednak w nowoczesnej enologii "Malmsey" jest obecnie używane prawie wyłącznie do słodkiej odmiany Madeiry.
-
Z malvasii powstają białe wina deserowe i wzmacniane lub są kupażem takich win jak Vin Santo. W młodości wino Malvasia jest krągłe, tłuste, z ciężkim ciałem i ma miękką teksturę. Charakterystyczne aromaty to brzoskwinie, morele i białe porzeczki.
Malvasię szczególnie upodobał sobie reformator Martin Luther. W końcu XV w. wina należały do najdroższych.