-
Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) – niemiecka klasa dla win regionalnych. Obejmuje wina, które powstały z gron uprawianych na 1 z 13 regionów, przy czym blendowanie gron z różnych regionów jest zabronione. Etykieta musi wskazywać region z którego wino pochodzi i podstawowe informacje o jego stylu. Moszcz może być dosładzany, a minimalna jego waga może być niższa niż dla win z wyróżnikiem Prädikat.
-
Weisser Burgunder: zwany także pinot blanc, obok rieslinga, chardonnay i sauvignon blanc najznakomitszy gatunek grona na świecie. Pinot blanc to białe winogrono, powstałe jako genetyczna mutacja punktowa pinot noir. W Alzacji jest najczęstszą odmianą używaną do wina musującego, Crémant d'Alsace. W Niemczech, gdzie znany jest jako Weißburgunder, uprawiany w największych ilościach w Baden i Palatynacie. W Europie winogrona uprawiane są również w Austrii, na Węgrzech, a także w Burgundii we Francji i Włoszech, na Słowacji.
-
W Kanadzie pinot blanc jest często używany do produkcji wina lodowego. W Okanagan Valley w Kanadzie, pinot blanc zyskało reputację jako wino sygnaturowe. Wina powstałe z pinot blanc oferują owocowe aromaty, często z aromatami jabłek, owoców cytrusowych i nut kwiatowych. Większość win pod nazwą "Pinot Blanc" ma raczej wysoką kwasowość i jest poddawana winifikacji w zbiorniku, chociaż bardziej prestiżowe przykłady są fermentowane w dużych, dębowych beczkach.