-
Zbiory ręczne w pierwszych dniach września Starzenie w amerykańskich i francuskich beczkach przez 12 miesięcy.
Primitivo - (zinfandel, tribidrag, crljenak kaštelanski, kratošija) – czerwony szczep, pochodzący z Chorwacji. Dopiero badania DNA pozwoliły ustalić, że wszystkie pięć nazw dotyczy tego samego szczepu. Nazwa zinfandel jest używana przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, natomiast chorwackie nazwy crljenak kaštelanski i tribidrag w ojczyźnie odmiany. Primitivo jest tradycyjnie uprawiane od XVIII w. w Apulii. W połowie XIX w., trafiło do Stanów Zjednoczonych i stało się tam znane pod nazwą „Zinfandel”.
-
Z winogron primitivo powstaje krzepkie czerwone wino. Wysoka zawartość cukrów w gronach pozwala osiągnąć w trakcie fermentacji poziom alkoholu przekraczający 15%. Smak wina zależy od dojrzałości użytych winogron. Jeśli odmiana jest sadzona w chłodniejszym klimacie, przeważają aromaty czerwonych owoców, np. malin. Cieplejszy klimat sprzyja nutom jagód, anyżu i pieprzu.