-
Dornfelder: szczep winogron o ciemnej skórce, wyhodowany przez niemieckiego hodowcę, Augusta Herolda w 1955 r. Powstał jako krzyżówka dwóch wcześniej wyhodowanych przez Herolda gron : helfensteiner i heroldrebe. Szczep zyskał dużą popularność w Niemczech, ponieważ nadaje się do uprawy w rejonach, w których dotychczas produkowano jedynie wina białe. Jako jeden z kilku szczepów na świecie, sok dornfeldera jest bardzo ciemny i umożliwia produkowanie dobrze wybarwionych, cięższych win czerwonych.
-
Dornfelder dobrze znosi kontakt z dębową beczką. W porównaniu z innymi uprawianymi w Niemczech szczepami czerwonymi jest łatwiejszy w uprawie od spätburgundera (pinot noir), bardziej odporny na choroby niż blauer portugieser, dojrzewa wcześniej niż blaufränkisch. Ma jednak wyższe wymagania co do gleby i należy do odmian wrażliwych na mróz. jest również szczepem bardzo plennym (do 120 hektolitrów z hektara) i ma wysoką zawartość cukru w soku.
-
Dornfelder daje ciemne wina o aksamitnej teksturze, często o posmaku śliwek, wiśni lub jagód, niekiedy lekko kwiatowym aromacie. Wina te są zazwyczaj starzone w beczkach dębowych.