-
Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) – niemiecka klasa dla win regionalnych. Obejmuje wina, które powstały z gron uprawianych na 1 z 13 regionów, przy czym blendowanie gron z różnych regionów jest zabronione. Etykieta musi wskazywać region z którego wino pochodzi i podstawowe informacje o jego stylu. Moszcz może być dosładzany, a minimalna jego waga może być niższa niż dla win z wyróżnikiem Prädikat.
-
Müller-thurgau (rivaner) = riesling x gutedel, wyhodowane w 1882 r. przez prof. Müllera z Thurgau w Geisenheim nad Renem. Krzewy müller -thurgau można znaleźć prawie we wszystkich niemieckich regionach winiarskich. Jest drugą co do wielkości nasadzeń winoroślą w Niemczech obejmując ok. 14 tys. ha (14 % ogółu upraw). Nie ma szczególnych wymagań pod względem położenia i daje pewne plony
-
Odmiana dojrzewa wcześnie i daje wina orzeźwiające, łatwe w piciu, czasem kwiatowe o delikatnie owocowym aromacie muszkatołowym. Kwasowość jest umiarkowana, w przypadku win pochodzących z północy nieco wyraźniej podkreślona. Nie ma zbyt dużego potencjału leżakowania a najlepiej smakuje w pierwszych latach po zbiorach. Czasami możemy znaleźć wina produkowane techniką „sur lie”, dojrzewające na drobnym osadzie drożdżowym.