-
Merlot - w kupażu łagodzi agresywne smaki innych odmian. Daje wina o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu, aksamitne dla podniebienia. Charakterystyczne aromaty to: czereśnia, jagoda, malina, śliwa, delikatne zioła.
-
Cabernet sauvignon - daje wina cieliste, ciemne, głębokie o charakterystycznych aromatach czarnej porzeczki i zielonej papryki z nutami żywicznymi, korzennymi i ziołowymi. Odznacza się dobrą kwasowością i znakomitym potencjałem leżakowania. W beczce rozwija zapachy i smaki dymne, waniliowe, cedrowe. Szczep o wielkim charakterze.
-
Cabernet Franc – “tata” potężnego cabernet sauvignon, uprawiany na całym swiecie, pochodzi z Bordeaux, gdzie jest jednym z 3 składowych mieszanki bordoskiej ( plus cabernet i merlot). W zależności od regionu uprawy i metod winifikacji tworzy aromaty czekolady, porzeczek, czerwonych owoców (truskawka, czereśnia), lukrecji i pieprzu.