-
Silvaner - wina z tej odmiany są przeważnie bardzo jasne, mają delikatny aromat o nutach ziemistych często ziołowych czy nawet trawiastych. Przy odpowiednim ograniczeniu plonu, może dać wina z wyróżnikiem dobrej i najwyższej jakości. W większości najlepsze są jako młode, choć potrafią też pięknie starzeć się w butelce przez kilka lat. Nabierają wtedy więcej aromatów suszonych owoców, grzybów, wosku, struktura staje się bardziej miękka i kremowa.
-
EISWEIN – „wino lodowe” powstałe w wyniku fermentacji zamrożonych na krzewach jagód winogron, zbieranych przy temperaturze min. – 7 °C. Proces ten umożliwia odizolowanie zamarzniętej wody od czystego soku gronowego, dzięki czemu powstaje wykwintny i długowieczny rarytas. Tradycyjnym regionem produkcji Icewein są Niemcy, jednak najwięcej powstaje w Kanadzie (Ice wine). Najczęściej spotykanymi nutami aromatycznymi są: miód, brzoskwinia, róża, pigwa, cytrusy i owoce tropikalne.
-
Do nabycia tylko niewielka ilość butelek rarytasu! Ze względu na rosnące temperatury w ostatnich latach zbiór gron przeznaczonych na Eiswein jest coraz mniejszy.