-
Auslese (niem. selekcja) - wina są produkowane z wybranych, w pełni dojrzałych gron zbieranych z pewnym opóźnieniem po osiągnięciu dojrzałości (koniec listopada). Owoce mogą być zarażone botrytis (winom nadaje się wówczas etykietę Goldkapsel), są starannie sprawdzone pod kątem dojrzałości, przegnicia a nawet pęknięcia skórek. Wina nadają się do leżakowania. Warianty wytrawne są przeważnie mocniejsze. Ilość cukru w moszczu musi odpowiadać od 11,4-14,5% potencjalnego poziomu alkoholu, przy czym od decyzji winiarza zależy, czy będzie dążył do przefermentowania większości cukru i uzyskania krzepkiego wina wytrawnego, czy skłoni się ku słodkości kosztem alkoholu. Niedozwolona jest szaptalizacja (dodawanie cukru). Potencjał starzenia sięga 5-20 lat.
-
Riesling - pochodzenie tej odmiany wciąż jest zagadką, ale przyjmuje się, że wywodzi się z Niemiec. W Nadrenii i francuskiej Alzacji znajdują się jedne z najlepszych warunków do uprawy rieslinga. Riesling świetnie rośnie w chłodnym klimacie. Jest bardzo odporny na mróz i łatwy w uprawie. Ze względu na stosunkowo późne dojrzewanie, wymaga dobrze nasłonecznionych stanowisk, zwłaszcza na południowych zboczach. Długie dojrzewanie w chłodnym klimacie pozwala osiągnąć wysoki poziom cukru jednocześnie utrzymując owocową kwasowość. Można z nich także zrobić bardzo specyficzne wino lodowe - Eiswein.
-
Odmiana doskonale przystosowuje się do panujących warunków pogodowych. Niezależnie od tego czy mamy chłodny czy ciepły sezon możemy się spodziewać dobrego wina. Dlatego kupując rieslinga pamiętajmy, że region z którego pochodzi wino ma większe znaczenie niż jego rocznik. Wina produkowane z rieslinga w swym smaku i zapachu świetnie odzwierciedlają cechy ziemi na jakiej winorośl była uprawiana. Najlepsze trunki można uzyskać z upraw na glebach cięższych o podłożu wulkanicznym i łupkach. Wina te charakteryzuje mocno owocowy (jabłka, brzoskwinie, cytryny) oraz kwiatowy aromat.
-
Po kilku latach leżakowania riesling nabiera dystyngowanego, charakterystycznego zapachu nafty. Riesling pasuje do bardzo szerokiej gamy potraw. Wytrawne wina można serwować do większości ryb, śmietanowych sosów i lekkich makaronów. Półwytrawne nadają się do potraw z grilla, wędzonej wieprzowiny i owoców morza, a słodkie do deserów, wieprzowiny i ostrej kuchni orientalnej. Należy go serwować lekko schłodzonego i pozwolić by w kieliszku delikatnie się zagrzał.