-
Auslese (niem. selekcja) - wina są produkowane z wybranych, w pełni dojrzałych gron zbieranych z pewnym opóźnieniem po osiągnięciu dojrzałości (koniec listopada). Owoce mogą być zarażone botrytis (winom nadaje się wówczas etykietę Goldkapsel), są starannie sprawdzone pod kątem dojrzałości, przegnicia a nawet pęknięcia skórek. Wina nadają się do leżakowania. Warianty wytrawne są przeważnie mocniejsze. Ilość cukru w moszczu musi odpowiadać od 11,4-14,5% potencjalnego poziomu alkoholu, przy czym od decyzji winiarza zależy, czy będzie dążył do przefermentowania większości cukru i uzyskania krzepkiego wina wytrawnego, czy skłoni się ku słodkości kosztem alkoholu. Niedozwolona jest szaptalizacja (dodawanie cukru). Potencjał starzenia sięga 5-20 lat.
-
Riesling - pochodzenie tej odmiany wciąż jest zagadką, ale przyjmuje się, że wywodzi się z Niemiec. W Nadrenii i francuskiej Alzacji znajdują się jedne z najlepszych warunków do uprawy rieslinga. Riesling świetnie rośnie w chłodnym klimacie. Jest bardzo odporny na mróz i łatwy w uprawie. Ze względu na stosunkowo późne dojrzewanie, wymaga dobrze nasłonecznionych stanowisk, zwłaszcza na południowych zboczach. Długie dojrzewanie w chłodnym klimacie pozwala osiągnąć wysoki poziom cukru jednocześnie utrzymując owocową kwasowość. Można z nich także zrobić bardzo specyficzne wino lodowe - Eiswein.
-
Odmiana doskonale przystosowuje się do panujących warunków pogodowych. Niezależnie od tego czy mamy chłodny czy ciepły sezon możemy się spodziewać dobrego wina. Dlatego kupując rieslinga pamiętajmy, że region z którego pochodzi wino ma większe znaczenie niż jego rocznik. Wina produkowane z rieslinga w swym smaku i zapachu świetnie odzwierciedlają cechy ziemi na jakiej winorośl była uprawiana. Najlepsze trunki można uzyskać z upraw na glebach cięższych o podłożu wulkanicznym i łupkach.
-
Wina te charakteryzuje mocno owocowy (jabłka, brzoskwinie, cytryny) oraz kwiatowy aromat. Po kilku latach leżakowania riesling nabiera dystyngowanego, charakterystycznego zapachu nafty. Riesling pasuje do bardzo szerokiej gamy potraw. Wytrawne wina można serwować do większości ryb, śmietanowych sosów i lekkich makaronów. Półwytrawne nadają się do potraw z grilla, wędzonej wieprzowiny i owoców morza, a słodkie do deserów, wieprzowiny i ostrej kuchni orientalnej. Należy go serwować lekko schłodzonego i pozwolić by w kieliszku delikatnie się zagrzał.