-
Auslese (niem. selekcja) - wina są produkowane z wybranych, w pełni dojrzałych gron zbieranych z pewnym opóźnieniem po osiągnięciu dojrzałości (koniec listopada). Owoce mogą być zarażone botrytis (winom nadaje się wówczas etykietę Goldkapsel), są starannie sprawdzone pod kątem dojrzałości, przegnicia a nawet pęknięcia skórek. Wina nadają się do leżakowania. Warianty wytrawne są przeważnie mocniejsze. Ilość cukru w moszczu musi odpowiadać od 11,4-14,5% potencjalnego poziomu alkoholu, przy czym od decyzji winiarza zależy, czy będzie dążył do przefermentowania większości cukru i uzyskania krzepkiego wina wytrawnego, czy skłoni się ku słodkości kosztem alkoholu. Niedozwolona jest szaptalizacja (dodawanie cukru). Potencjał starzenia sięga od 5 - 20 lat.
-
Chardonnay - „królewskie grono”, którego nazwa pochodzi od małego osiedla w pobliżu Mâcon, położonego w okolicach głównych terenów jej upraw, jakimi są Szampania i Burgundia. Zawdzięczamy mu nie tylko najszlachetniejsze szampany, ale również najznakomitsze białe burgundy. Jest to najbardziej elastyczna z białych odmian, doskonale przystosowująca się do warunków klimatycznych. Dojrzewa wcześnie i daje obfite plony. Posiada relatywnie wysoki poziom cukru, co bezpośrednio przekłada się na alkohol. W świeżym, rześkim chardonnay najczęściej spotykamy nuty jabłka, gruszki, cytryny i limonki, brzoskwini, mandarynki.
-
Poza pewnymi wyjątkami, jak północne Włochy, czy Chablis i Mâcon, standardem jest chardonnay z posmakiem dębu. Fermentacja i dojrzewanie w dębowych beczkach bardzo zmienia to wino - staje się bogatsze i bardziej złożone. Wyczuwamy wówczas smak zwęglonego drewna, dymu, przypraw, gałki muszkatołowej, karmelu, wanilii i toffi. Kupując chardonnay spodziewamy się raczej wina wytrawnego, rześkiego, niezbyt kwaśnego, z lekkim smaczkiem beczki.
Mosel Riesling Auslese 2017
-
Auslese (niem. selekcja) - wina produkowane z wybranych, w pełni dojrzałych gron zbieranych z pewnym opóźnieniem po osiągnięciu dojrzałości (koniec listopada). Owoce mogą być zarażone botrytis (winom nadaje się wówczas etykietę Goldkapsel), są starannie sprawdzone pod kątem dojrzałości, przegnicia a nawet pęknięcia skórek. Wina nadają się do leżakowania. Warianty wytrawne są przeważnie mocniejsze. Ilość cukru w moszczu musi odpowiadać od 11,4-14,5% potencjalnego poziomu alkoholu, przy czym od decyzji winiarza zależy, czy będzie dążył do przefermentowania większości cukru i uzyskania krzepkiego wina wytrawnego, czy skłoni się ku słodkości kosztem alkoholu. Niedozwolona jest szaptalizacja (dodawanie cukru). Potencjał starzenia sięga 5-20 lat.
-
Riesling - pochodzi prawdopodobnie z Niemiec. W Nadrenii i francuskiej Alzacji znajdują się jedne z najlepszych warunków do jego uprawy. Świetnie rośnie w chłodnym klimacie. Ze względu na to, że dojrzewa stosunkowo późno, wymaga dobrze nasłonecznionych stanowisk. Długie dojrzewanie w chłodnym klimacie pozwala gronom osiągnąć wysoki poziom cukru jednocześnie utrzymując owocową kwasowość. Można z nich także zrobić specyficzne wino lodowe - Eiswein. Odmiana doskonale przystosowuje się do panujących warunków pogodowych. Niezależnie od tego czy mamy chłodny czy ciepły sezon możemy się spodziewać dobrego, ciekawego wina. Dlatego kupując rieslinga pamiętajmy, że region z którego pochodzi wino ma większe znaczenie niż jego rocznik. Riesling w swym smaku i zapachu świetnie odzwierciedla cechy ziemi na jakiej był uprawiany. Najlepsze trunki można uzyskać z upraw na glebach cięższych o podłożu wulkanicznym i łupkach.
-
Wina te charakteryzuje mocno owocowy (jabłka, brzoskwinie, cytryny) oraz kwiatowy aromat. Po kilku latach leżakowania, riesling nabiera dystyngowanego zapachu nafty. Riesling pasuje do bardzo szerokiej gamy potraw. Wytrawnego można serwować do większości ryb, śmietanowych sosów i lekkich makaronów. Półwytrawne nadają się do potraw z grilla, wędzonej wieprzowiny i owoców morza, a słodkie do deserów, wieprzowiny i ostrej kuchni orientalnej. Należy go serwować lekko schłodzonego i pozwolić by w kieliszku delikatnie się zagrzał.