-
Blauer portugieser - za jego ojczyznę przyjmuje się Europę Południową (Dolinę Dunaju). Do Niemiec (miejscowość Bad Dürkheim) został sprowadzony z Porto przez barona von Fries ok. 1770 r. Dzięki ogromnej plenności, małym wymaganiom klimatycznym i łatwości uprawy została rozpowszechniona w XIX wieku. Wina powstające z blauer portugieser są zwykle lekkie, delikatne, jasno zabarwione, w owocowych nutach, o niskiej kwasowości i zawartości alkoholu. Wyższe plony dają proste, neutralne i jasne wina, które należy wypić w roku produkcji. Nie zawiera zbyt wielkiej ilości garbników, nadaje się do picia już na wiosnę. Ambitniejsi producenci dzięki ograniczeniu wydajności potrafią w dobrych rocznikach uzyskać wina mocniejsze i bardziej ekstraktywne. Rozpoznać je można po nucie jagody i truskawki.
-
Weissherbst - to rodzaj różowego niemieckiego wina jakościowego (minimum klasy QbA) produkowanego w sposób tradycyjny na różowo, wyłącznie z pojedynczej odmiany czerwonych winogron (nazwa szczepu musi być podana na etykiecie).
-
"Wino jednej nocy" – metoda uzyskiwania różowej barwy wina polega na krótkim kontakcie wyciśniętego soku winogron z pozostałymi po wyciśnięciu czerwonymi skórkami (maceracja) w początkowej fazie fermentacji. Już po 3 godzinach następuje tzw. „krwawienie” – skórki zaczynają uwalniać swoje barwniki (antocyjany). Inaczej, niż w winach czerwonych, kiedy cały proces trwa nawet kilka dni, kolor wina różowego jest już gotowy po kilku czy kilkunastu godzinach (w zależności od wymaganego nasycenia barwy i użytych gron). Za wyjątkiem produkcji szampanów, zabronione jest tworzenie wina różowego poprzez mieszanie wina czerwonego z białym.