Collines de la Moure IGP Chevalier Royal 2018
Melis Reserva Priorat DOQ 2016
2017 Domaine Des Vals Premium Corbieres AOP
-
Biologiczna uprawa
Syrah („shiraz” Nowy Świat) -„zadziornie pikantne”. Syrah to przede wszystkim północna Dolina Rodanu (Côtes du Rhone) we Francji, gdzie tworzy, znane na cały świat wina takie jak Hermitage czy Côte Rotie. Ponad połowa światowej produkcji pochodzi z Francji, choć odmiana ta z powodzeniem uprawiana jest w innych regionach świata. Szczególnie dobrze zadomowił się w Australii, która uważana jest za jego drugi dom.
-
Wina są zwykle wcześnie gotowe do picia co nie oznacza, że brak im potencjału starzenia. Wina z syrah mają jedną szczególnie ciekawą i charakterystyczną cechę: unikalny, pikantny smak pieprzu. Ponadto mają zasadniczo ciemną, purpurową barwę, są bogate w taninę i korzenne aromaty. Najczęściej spotykanymi aromatami są owoce lasu, czarny pieprz, kawa, skóra, ziemia. Wina są mocne i mięsiste.
-
Grenache - jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii, gdzie ma dominujący udział w uprawach w Rioja i Prioracie. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.
Cuveé „Montjoux” 2016
-
Grenache - jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii, gdzie ma dominujący udział w uprawach w Rioja i Prioracie. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.
-
Carignan - tradycyjnie francuski (Langwedocja) czerwony szczep, którego spotkać można także w Algierii, Hiszpanii, Kalifornii i we Włoszech jest niezbyt odporną rośliną choć dającą wysokie plony. Zwykle tworzy wina o ciężkich taninach, ostre i często gorzkawe w finale. Maceracja węglowa, której jest często poddawany zmiękcza go, podkreśla owocowe aromaty, nadając gibkości i redukując taniny.
-
Mourverdre - późno dojrzewająca i wrażliwa na suszę odmiana, w miarę dojrzewania wydobywa specyficzne aromaty wina. Bardzo jakościowa, dająca głęboki kolor i garbniki, które są w stanie udoskonalić na przestrzeni lat.
-
Cinsault - „podwójna” odmiana winorośli - winogrona i winogrona stołowe - jest trochę zaniedbana w tym terroir, ponieważ ma niski garbnik i słaby kolor. Przynosi jednak elegancję, owoce i finezję.
Messaline AOP 2014 Elevé en barriques Boutenac rouge
-
Carignan 30% tradycyjnie francuski (Langwedocja) czerwony szczep, którego spotkać można także w Algierii, Hiszpanii, Kalifornii i we Włoszech jest niezbyt odporną rośliną choć dającą wysokie plony. Zwykle tworzy wina o ciężkich taninach, ostre i często gorzkawe w finale. Maceracja węglowa, której jest często poddawany zmiękcza go, podkreśla owocowe aromaty, nadając gibkości i redukując taniny.
-
Syrah 30 % („shiraz” Nowy Świat) -„zadziornie pikantne”. Syrah to przede wszystkim północna Dolina Rodanu (Côtes du Rhone) we Francji, gdzie tworzy, znane na cały świat wina takie jak Hermitage czy Côte Rotie. Ponad połowa światowej produkcji pochodzi z Francji, choć odmiana ta z powodzeniem uprawiana jest w innych regionach świata. Szczególnie dobrze zadomowił się w Australii, która uważana jest za jego drugi dom. Wina są zwykle wcześnie gotowe do picia co nie oznacza, że brak im potencjału starzenia. Wina z syrah mają jedną szczególnie ciekawą i charakterystyczną cechę: unikalny, pikantny smak pieprzu. Ponadto mają zasadniczo ciemną, purpurową barwę, są bogate w taninę i korzenne aromaty. Najczęściej spotykanymi aromatami są owoce lasu, czarny pieprz, kawa, skóra, ziemia. Wina są mocne i mięsiste.
-
Grenache 40 % - jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii, gdzie ma dominujący udział w uprawach w Rioja i Prioracie. Krzewy mają bardzo mocne drewno i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.
Cella Vinaria Les Meuliers AMP Minervois 2016
-
Syrah 60 % („shiraz” Nowy Świat) -„zadziornie pikantne”. Syrah to przede wszystkim północna Dolina Rodanu (Côtes du Rhone) we Francji, gdzie tworzy, znane na cały świat wina takie jak Hermitage czy Côte Rotie. Ponad połowa światowej produkcji pochodzi z Francji, choć odmiana ta z powodzeniem uprawiana jest w innych regionach świata. Szczególnie dobrze zadomowił się w Australii, która uważana jest za jego drugi dom.
-
Wina są zwykle wcześnie gotowe do picia co nie oznacza, że brak im potencjału starzenia. Wina z syrah mają jedną szczególnie ciekawą i charakterystyczną cechę: unikalny, pikantny smak pieprzu. Ponadto mają zasadniczo ciemną, purpurową barwę, są bogate w taninę i korzenne aromaty. Najczęściej spotykanymi aromatami są owoce lasu, czarny pieprz, kawa, skóra, ziemia. Wina są mocne i mięsiste.
-
Grenache 40 % - jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii, gdzie ma dominujący udział w uprawach w Rioja i Prioracie. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.
No 1 Rouge Domaine Bort BIO 2015
-
Biologiczna uprawa
Syrah („shiraz” Nowy Świat) -„zadziornie pikantne”. Syrah to przede wszystkim północna Dolina Rodanu (Côtes du Rhone) we Francji, gdzie tworzy, znane na cały świat wina takie jak Hermitage czy Côte Rotie. Ponad połowa światowej produkcji pochodzi z Francji, choć odmiana ta z powodzeniem uprawiana jest w innych regionach świata. Szczególnie dobrze zadomowił się w Australii, która uważana jest za jego drugi dom.
-
Wina są zwykle wcześnie gotowe do picia co nie oznacza, że brak im potencjału starzenia. Wina z syrah mają jedną szczególnie ciekawą i charakterystyczną cechę: unikalny, pikantny smak pieprzu. Ponadto mają zasadniczo ciemną, purpurową barwę, są bogate w taninę i korzenne aromaty. Najczęściej spotykanymi aromatami są owoce lasu, czarny pieprz, kawa, skóra, ziemia. Wina są mocne i mięsiste.
-
Grenache - jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii, gdzie ma dominujący udział w uprawach w Rioja i Prioracie. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.
„Baron de Valéry” 2015
-
Grenache - jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii, gdzie ma dominujący udział w uprawach w Rioja i Prioracie. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.
-
Carignan - tradycyjnie francuski (Langwedocja) czerwony szczep, którego spotkać można także w Algierii, Hiszpanii, Kalifornii i we Włoszech jest niezbyt odporną rośliną choć dającą wysokie plony. Zwykle tworzy wina o ciężkich taninach, ostre i często gorzkawe w finale. Maceracja węglowa, której jest często poddawany zmiękcza go, podkreśla owocowe aromaty, nadając gibkości i redukując taniny.
-
Mourverdre - późno dojrzewająca i wrażliwa na suszę odmiana, w miarę dojrzewania wydobywa specyficzne aromaty wina. Bardzo jakościowa, dająca głęboki kolor i garbniki, które są w stanie udoskonalić na przestrzeni lat.
-
Cinsault - „podwójna” odmiana winorośli - winogrona i winogrona stołowe - jest trochę zaniedbana w tym terroir, ponieważ ma niski garbnik i słaby kolor. Przynosi jednak elegancję, owoce i finezję.
Châteauneuf-du-Pâpe AC “Réserve Saint Dominique” 2014
-
Grenache 80 % - energiczna odmiana dominująca w Châteauneuf (60% upraw). Osiągając północną granicę w Vaucluse, ujawnia swój pełny potencjał, nadając jednocześnie lekko zabarwione wino, ale o wielkiej aromatycznej amplitudzie, gdzie można znaleźć nuty wiśni kirsch, śliwek i czarnej porzeczki.
-
Mourverdre 10 % - późno dojrzewająca i wrażliwa na suszę odmiana, w miarę dojrzewania wydobywa specyficzne aromaty wina. Bardzo jakościowa, dająca głęboki kolor i garbniki, które są w stanie udoskonalić na przestrzeni lat.
Syrah 7 % - odmiana, oprócz wspaniałego aromatycznego bogactwa, nadaje kolorytom i stopionym taninom. W kupażu z grenache i mourvèdre, tworzy wina truflowe.
-
Cinsault 3 %- Podwójna odmiana winorośli - winogrona i winogrona stołowe - jest trochę zaniedbana w tym terroir, ponieważ ma niski garbnik i słaby kolor. Przynosi jednak elegancję, owoce i finezję.
Ponadto w apelacji Châteauneuf-du-Pâpe dozwolone w uprawie są: muscardin, counoise, terret noir, vaccarèse oraz białe: clairette, bourboulenc, roussanne, picpoul i picardan.