El Burro D.O. Terra Alta Orange 2019
Cava Buche Semi-seco
-
Prowincja Navarra, gmina Murchante, producent Juan Simon.
Uprawa winorośli z poszanowaniem środowiska naturalnego, utrzymywanie naturalnej żyzności ziemi całkowicie bez udziału zewnętrznego. Silne szczepy.
-
Tempranillo 50% - hiszpańska odpowiedź na cabernet sauvignon i merlota. Szlachetna, rdzennie hiszpańska odmiana będącą podstawą wielu najlepszych win tego kraju. Nazwa, pochodzi od „temprano”, co oznacza „wczesny” i odnosi się do wczesnego dojrzewania szczepu. Najlepsze owoce rodzi w klimacie stosunkowo chłodnym, o dużej wilgotności powietrza. Owoce tempranillo są ciemne, o grubej skórce, z których powstają pełne ciała czerwone wina z dobrą równowagą między cukrem, kwasem i barwą. Dobrze znosi kontakt z beczką, dając ciężkie, atramentowo czerwone wina. Duża zawartość gliceryny sprawia, wrażenie gładkości i aksamitności smaku. Charakterystyczne aromaty to wiśnia, truskawka, czarna porzeczka, śliwki, korzenie, przyprawy oraz skóra i ziemistość.
-
Cabernet sauvignon 50% - szczep wysoce taniczny i ostry, dlatego często jest kupażowany z innymi odmianami aby zwiększyć jego łagodność i złożoność. Wina z c.s. są winami złożonymi z wielu aromatów. Przede wszystkim jest to czarna porzeczka a także jeżyna, zielona oliwka, imbir, ziele angielskie. Dodatkowe wykorzystanie dębu w procesie produkcji wzbogaca aromat o elementy wanilii, orzecha kokosowego, dymu. Aromaty te mogą się dalej wzbogacić podczas dojrzewania wina w butelkach o cedr, tytoń, piżmo, ziemię, skórę, grzyby. Grono daje wina o olbrzymim potencjale dojrzewania i dlatego jest doceniane przez kolekcjonerów. Przeciętnie jest to ok. 10 lat, ale najlepsze wina mogą przetrwać nawet kilkadziesiąt lat.
2019 El Burro – Premium Terra Alta D.O.
-
Stare krzewy, ręczne, późne zbiory winogron.
Garnacha (50%) jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.
-
Merlot szlachetny szczep, pochodzący z Bordeaux. W kupażu dodaje alkoholu oraz łagodzi ostre smaki innych odmian. Daje wina o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu, aksamitne dla podniebienia, o dobrej strukturze, cieliste z niewysoką kwasowością i małą zawartością tanin. Charakterystyczne aromaty to: czereśnia, jagoda, malina, śliwa, delikatne zioła.
-
Carignan francuski szczep, którego spotkać można także w Algierii, Hiszpanii, Kalifornii i we Włoszech. Zwykle tworzy wina o ciężkich taninach, ostre i często gorzkawe w finale. Maceracja węglowa, której jest często poddawany zmiękcza go, podkreśla owocowe aromaty, nadając gibkości i redukując taniny.
+ Maduardo
Cava Buche Brut Nature
-
Prowincja Navarra, gmina Murchante, producent Juan Simon.
Uprawa winorośli z poszanowaniem środowiska naturalnego, utrzymywanie naturalnej żyzności ziemi całkowicie bez udziału zewnętrznego. Silne szczepy.
-
Tempranillo 50% - hiszpańska odpowiedź na cabernet sauvignon i merlota. Szlachetna, rdzennie hiszpańska odmiana będącą podstawą wielu najlepszych win tego kraju. Nazwa, pochodzi od „temprano”, co oznacza „wczesny” i odnosi się do wczesnego dojrzewania szczepu. Najlepsze owoce rodzi w klimacie stosunkowo chłodnym, o dużej wilgotności powietrza. Owoce tempranillo są ciemne, o grubej skórce, z których powstają pełne ciała czerwone wina z dobrą równowagą między cukrem, kwasem i barwą. Dobrze znosi kontakt z beczką, dając ciężkie, atramentowo czerwone wina. Duża zawartość gliceryny sprawia, wrażenie gładkości i aksamitności smaku. Charakterystyczne aromaty to wiśnia, truskawka, czarna porzeczka, śliwki, korzenie, przyprawy oraz skóra i ziemistość.
-
Cabernet sauvignon 50% - szczep wysoce taniczny i ostry, dlatego często jest kupażowany z innymi odmianami aby zwiększyć jego łagodność i złożoność. Wina z c.s. są winami złożonymi z wielu aromatów. Przede wszystkim jest to czarna porzeczka a także jeżyna, zielona oliwka, imbir, ziele angielskie. Dodatkowe wykorzystanie dębu w procesie produkcji wzbogaca aromat o elementy wanilii, orzecha kokosowego, dymu. Aromaty te mogą się dalej wzbogacić podczas dojrzewania wina w butelkach o cedr, tytoń, piżmo, ziemię, skórę, grzyby. Grono daje wina o olbrzymim potencjale dojrzewania i dlatego jest doceniane przez kolekcjonerów. Przeciętnie jest to ok. 10 lat, ale najlepsze wina mogą przetrwać nawet kilkadziesiąt lat.
Raig de Raim 2018 D.O. Garnatxa Blanca
-
Stare krzewy, ręczne, późne zbiory winogron.
Garnacha (50%) jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.
-
Merlot szlachetny szczep, pochodzący z Bordeaux. W kupażu dodaje alkoholu oraz łagodzi ostre smaki innych odmian. Daje wina o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu, aksamitne dla podniebienia, o dobrej strukturze, cieliste z niewysoką kwasowością i małą zawartością tanin. Charakterystyczne aromaty to: czereśnia, jagoda, malina, śliwa, delikatne zioła.
-
Carignan francuski szczep, którego spotkać można także w Algierii, Hiszpanii, Kalifornii i we Włoszech. Zwykle tworzy wina o ciężkich taninach, ostre i często gorzkawe w finale. Maceracja węglowa, której jest często poddawany zmiękcza go, podkreśla owocowe aromaty, nadając gibkości i redukując taniny.
+ Maduardo
El Burro Yellow 2019
-
Grenache blanc - białe grono pokrewne z czerwonym grenache. Występuje głównie w kupażach win rodanskich oraz w pd.-wsch. Hiszpanii. Jego wina charakteryzują się wysoką zawartością alkoholu i niską kwasowością, nutami cytrusowymi lub zielnymi. Grenache blanc doskonale reaguje na niską temperaturę fermentacji, tworząc świeże, pachnące koperkiem wino.
-
Macabeo (viura) – biały szczep, przypuszczalnie pochodzący z regionu Penedès w Katalonii, gdzie był znany już na początku XVII w. Jest najpopularniejszą białą odmianą w pn. części Hiszpanii. Stanowi jeden z podstawowych szczepów do produkcji musującego wina cava oraz białych win Rioja. Popularny w całej Hiszpanii i południowej Francji. Viura wnosi w wina nuty owocowe i kwasowość a także rześkość i kwiatowy charakter. Najczęściej powstają z niej wina, które nie są starzone w beczkach, w nowoczesnym stylu. Odmiana jest niewrażliwa na utlenianie. Tradycyjnie viura była dodawana do czerwonych win Rioja, ale ten zwyczaj zanika.
Cava DO Joan Segura Pujadas Brut Nature reserve
2017 Messaline Blanc AOP Elevé en barriques Corbiéres Boutenac
-
60% Grenache blanc – białe grono spokrewnione z czerwonym grenache. Występuje głównie w kupażach win rodanskich oraz w pd-wsch. Hiszpanii. Wina charakteryzują się wysoką zawartością alkoholu i niską kwasowością, nutami cytrusowymi lub zielnymi. Doskonale reaguje na niską temperaturę fermentacji, tworząc świeże, pachnące koperkiem wino.
-
25% Maccabeo (viura) – biały szczep, przypuszczalnie pochodzący z regionu Penedès w Katalonii, gdzie był znany już na początku XVII w. Jest najpopularniejszą białą odmiana w północnej części Hiszpanii. Stanowi jeden z podstawowych szczepów do produkcji musującego wina cava oraz białych win Rioja. Popularny w całej Hiszpanii i południowej Francji. Viura wnosi w wina nuty owocowe i kwasowość a także rześkość i kwiatowy charakter. Najczęściej powstają z niej wina, które nie są starzone w beczkach, w nowoczesnym stylu. Odmiana jest niewrażliwa na utlenianie.
-
15% Marsanne - biała winorośl pochodząca najprawdopodobniej z regionu Północnego Rodanu, gdzie obecnie jest szeroko uprawiana. Największe jego nasadzenia spotkać można w AOC Ermitaż, gdzie często jest kupażowana z roussanne. Chociaż marsanne jest najczęściej produkowane jako wytrawne wino, słynie również z wytwarzanego w Valais w Szwajcarii wina słodkiego. Daje głęboko zabarwione wina, które są bogate i orzechowe, z nutami przypraw i gruszek. Wina mogą zawierać dużo alkoholu. Dodatek dębiny wzmacnia jego ciało. W miarę starzenia się wino przybiera jeszcze ciemniejszy kolor, a dzięki tłustej, miodowej konsystencji, smaki stają się bardziej złożone i skoncentrowane. Aromaty orzechów i pigwy również mogą się z czasem rozwijać.