-
Zbiory ręcznie od końca września do początku października.
30 % Corvina daje aromat i smak wiśni, malin oraz przypraw.
30 % Corvinone jest najbardziej podatny na szlachetną pleśń, pożądaną przez producentów.
30 % Rondinella wzbogaca kupaż o kwiatowość, czereśnie i leśne owoce oraz kwasowość.
5 % Molinara wykorzystywana jest głównie ze względu na wysoką kwasowość
Valpolicella Classico Superiore DOC
-
Zbiory ręcznie od końca września do początku października.
30 % Corvina daje aromat i smak wiśni, malin oraz przypraw.
30 % Corvinone jest najbardziej podatny na szlachetną pleśń, pożądaną przez producentów.
30 % Rondinella wzbogaca kupaż o kwiatowość, czereśnie i leśne owoce oraz kwasowość.
5 % Molinara wykorzystywana jest głównie ze względu na wysoką kwasowość.Leżakowanie w dębowych beczkach (5 i 20 hl) ze Slavonii przez okres 8 miesięcy.
Recioto Della Valpolicella DOCG Classico 2013
-
Produkowane tylko w najlepszych latach, w bardzo limitowanej ilości. Rozlane jedynie 2000 butelek. 70% Corvina i Corvinone , 25% Rondinella, 5% Molinara. Zbiory ręcznie od końca września do początku października. Corvina daje aromat i smak wiśni, malin oraz przypraw. Rondinella wzbogaca kupaż o kwiatowość, leśne owoce i kwasowość. Corvinone jest najbardziej podatny na szlachetną pleśń, pożądaną przez producentów. Molinara wykorzystywana jest głównie ze względu na wysoką kwasowość.
-
Recioto to słodkie, czerwone, niefortyfikowane (nie wzmacniane) wino powstałe w 40-80% z winogron corvina w procesie appassimento. Cechuje je duża ilość świeżych czarnych owoców i czekolady. Zwykle osiąga poziom 12% alkoholu z wysokim resztkowym cukrem wynoszącym nawet do 250 gram / litr.
-
Proces appassimento – już 2 tys. lat temu winiarze w Veneto zauważyli, że wino uzyskiwane z miejscowych szczepów jest bardzo lekkie i mało trwałe. Wpadli na pomysł, żeby winogrona podsuszać koncentrując w nich cukier, a co za tym idzie osiągać wyższą zawartość alkoholu. W praktyce po winobraniu całe kiście układane są w specjalnych skrzynkach albo słomianych matach w pomieszczeniach zwanych (fruttaio) – przewiewnych suszarniach znajdujących się na poddaszach winiarni.
-
Ten proces powolnego suszenia winogron na rodzynki nazywa się appassimento i według przepisów apelacji musi trwać co najmniej do 1 grudnia, choć w praktyce wielu winiarzy z tłoczeniem gron czeka aż do Wielkanocy.