-
Perellada - białe grono pochodzące z Aragonii (ok. XIV w.), uprawiane głównie w Katalonii. Uważa się ja za najsubtelniejszy z trzech szczepów używanych przy produkcji musującej cavy (pozostałe to macabeo i xarel.lo). Parellada jest plenna, bardzo późno dojrzewającą. Tworzy także wina „spokojne”. Odmiana jest delikatna, w kupażach łagodzi wyrazisty charakter xarel.lo. W kupażach dodaje elegancji i miękkości. Przy ograniczonych zbiorach udaje się uzyskać aromat jabłek. Utrzymuje wysoką jakość gron przy dużych zbiorach. Wina mają wysoką kwasowość, średni poziom alk., lecz brak im potencjału starzenia.
-
Airén - białe grono pochodzące z Hiszpanii (głównie Valdepeñas i La Mancha DO), gdzie stanowi około 30% wszystkich uprawianych gron. Szacuje się, że jest trzecią najpowszechniej uprawianą winoroślą na świecie. Winogrona cechuje opóźnione kwitnięcie a zarazem późniejsze dojrzewanie. Airén jest bardzo odporna na susze. Ponieważ winorośle pokrywają rozległe obszary, a hiszpańskiej trendy w produkcji wina zmierzają w kierunku czerwonym, ogromna liczba tej winorośli zostaje usuwana. W konsekwencji głównym zastosowaniem szczepu staje się użycie go do destylacji brandy.
-
Dzięki nowoczesnej technologii, takiej jak kontrola temperatury i fermentacji, z airén powstają świeże, wytrawne wina, przeznaczone do szybkiej konsumpcji. Odmiana winogron produkuje jasnożółte, neutralne wino o wysokiej zawartości alkoholu. Pod wieloma względami hiszpańską odmianę można porównać do francuskiego ugni blanc, która również jest używana do produkcji koniaku.
2018 „El Beso” Monastrell Valencia D.O. Qualitätswein Spanien Rot süss
-
Perellada - białe grono pochodzące z Aragonii (ok. XIV w.), uprawiane głównie w Katalonii. Uważa się ja za najsubtelniejszy z trzech szczepów używanych przy produkcji musującej cavy (pozostałe to macabeo i xarel.lo). Parellada jest plenna, bardzo późno dojrzewającą. Tworzy także wina „spokojne”. Odmiana jest delikatna, w kupażach łagodzi wyrazisty charakter xarel.lo. W kupażach dodaje elegancji i miękkości. Przy ograniczonych zbiorach udaje się uzyskać aromat jabłek. Utrzymuje wysoką jakość gron przy dużych zbiorach. Wina mają wysoką kwasowość, średni poziom alk., lecz brak im potencjału starzenia.
-
Airén - białe grono pochodzące z Hiszpanii (głównie Valdepeñas i La Mancha DO), gdzie stanowi około 30% wszystkich uprawianych gron. Szacuje się, że jest trzecią najpowszechniej uprawianą winoroślą na świecie. Winogrona cechuje opóźnione kwitnięcie a zarazem późniejsze dojrzewanie. Airén jest bardzo odporna na susze. Ponieważ winorośle pokrywają rozległe obszary, a hiszpańskiej trendy w produkcji wina zmierzają w kierunku czerwonym, ogromna liczba tej winorośli zostaje usuwana. W konsekwencji głównym zastosowaniem szczepu staje się użycie go do destylacji brandy.
-
Dzięki nowoczesnej technologii, takiej jak kontrola temperatury i fermentacji, z airén powstają świeże, wytrawne wina, przeznaczone do szybkiej konsumpcji. Odmiana winogron produkuje jasnożółte, neutralne wino o wysokiej zawartości alkoholu. Pod wieloma względami hiszpańską odmianę można porównać do francuskiego ugni blanc, która również jest używana do produkcji koniaku.
2017 Gloria De Moya Monastrell Valencia
-
Perellada - białe grono pochodzące z Aragonii (ok. XIV w.), uprawiane głównie w Katalonii. Uważa się ja za najsubtelniejszy z trzech szczepów używanych przy produkcji musującej cavy (pozostałe to macabeo i xarel.lo). Parellada jest plenna, bardzo późno dojrzewającą. Tworzy także wina „spokojne”. Odmiana jest delikatna, w kupażach łagodzi wyrazisty charakter xarel.lo. W kupażach dodaje elegancji i miękkości. Przy ograniczonych zbiorach udaje się uzyskać aromat jabłek. Utrzymuje wysoką jakość gron przy dużych zbiorach. Wina mają wysoką kwasowość, średni poziom alk., lecz brak im potencjału starzenia.
-
Airén - białe grono pochodzące z Hiszpanii (głównie Valdepeñas i La Mancha DO), gdzie stanowi około 30% wszystkich uprawianych gron. Szacuje się, że jest trzecią najpowszechniej uprawianą winoroślą na świecie. Winogrona cechuje opóźnione kwitnięcie a zarazem późniejsze dojrzewanie. Airén jest bardzo odporna na susze. Ponieważ winorośle pokrywają rozległe obszary, a hiszpańskiej trendy w produkcji wina zmierzają w kierunku czerwonym, ogromna liczba tej winorośli zostaje usuwana. W konsekwencji głównym zastosowaniem szczepu staje się użycie go do destylacji brandy.
-
Dzięki nowoczesnej technologii, takiej jak kontrola temperatury i fermentacji, z airén powstają świeże, wytrawne wina, przeznaczone do szybkiej konsumpcji. Odmiana winogron produkuje jasnożółte, neutralne wino o wysokiej zawartości alkoholu. Pod wieloma względami hiszpańską odmianę można porównać do francuskiego ugni blanc, która również jest używana do produkcji koniaku.
„El Beso” 2016
-
Z wyselekcjonowanych winnic z regionu Walencja na Costa Brava.
Monastrell - czerwona odmiana winorośli, popularna głównie w Hiszpanii i południowej Francji (Mourvѐdre), a uprawiana także w Australii i Kalifornii. Odmiana wywodzi się z Hiszpanii i była wcześniej nazywana tam mataro. W produkcji wina używa się jej przeważnie jako jednego ze składników kupażu np. w winach châteauneuf-du-pape i innych z południowej Doliny Rodanu.
-
Z mourvèdre produkuje się wina jednoszczepowe we Francji tylko w regionie Bandol, a w Hiszpanii w gorętszych regionach Jumilla i Yecla, albo też różową odmianę win musujących cava.
Monastrell po winifikacji dostarcza bogatego w alkohol, oraz garbniki ciemnego wina, które wymaga długiego okresu dojrzewania dla złagodzenia cierpkości. Z drugiej strony, wina z tej odmiany są tak aromatyczne, że pasują nawet do mocno przyprawionych ziołami potraw kuchni śródziemnomorskiej.
-
"Wino jednej nocy" – metoda uzyskiwania różowej barwy wina polega na krótkim kontakcie wyciśniętego soku winogron z pozostałymi po wyciśnięciu czerwonymi skórkami (maceracja) w początkowej fazie fermentacji. Już po 3 godzinach następuje tzw. „krwawienie” – skórki zaczynają uwalniać swoje barwniki (antocyjany). Inaczej, niż w winach czerwonych, kiedy cały proces trwa nawet kilka dni, kolor wina różowego jest już gotowy po kilku czy kilkunastu godzinach (w zależności od wymaganego nasycenia barwy oraz użytych gron). Za wyjątkiem produkcji szampanów, zabronione jest tworzenie wina różowego poprzez mieszanie wina czerwonego z białym.
„La Bailarina” 2017
-
Z wyselekcjonowanych winnic z regionu Walencja na Costa Brava.
Monastrell - czerwona odmiana winorośli, popularna głównie w Hiszpanii i południowej Francji (Mourvѐdre), a uprawiana także w Australii i Kalifornii. Odmiana wywodzi się z Hiszpanii i była wcześniej nazywana tam mataro.
-
W produkcji wina używa się jej przeważnie jako jednego ze składników kupażu np. w winach châteauneuf-du-pape i innych z południowej Doliny Rodanu. Z mourvèdre produkuje się wina jednoszczepowe we Francji tylko w regionie Bandol, a w Hiszpanii w gorętszych regionach Jumilla i Yecla, albo też różową odmianę win musujących cava.
-
Monastrell po winifikacji dostarcza bogatego w alkohol, oraz garbniki ciemnego wina, które wymaga długiego okresu dojrzewania dla złagodzenia cierpkości. Z drugiej strony, wina z tej odmiany są tak aromatyczne, że pasują nawet do mocno przyprawionych ziołami potraw kuchni śródziemnomorskiej.