-
Pinotage powstał w RPA w roku 1925, poprzez krzyżówkę odmian pinot noir i cinsault (hermitage). Jest to odmiana o dobrej wydajności, nie tak delikatna i nie tak wrażliwa na gorszą pogodę czy szkodniki jak pinot noir. Dojrzewa stosunkowo wcześnie, daje wina o dobrym ciele, zharmonizowane, z dobrymi taninami i przyjemnej kwasowości. Początkowo wina z pinotage produkowano bez właściwego podejścia.
-
Dopiero w 1980 roku, winiarze z Kanonkop Estate zrozumieli jak w pełni wykorzystać jego potencjał, co spowodowało wskrzeszenie tej odmiany, a wina z niej produkowane uzyskują uznanie w całym świecie winiarskim. Dzięki pinotage Afryka Płd. wróciła do świadomości miłośników dobrych win. Głęboki, purpurowy kolor, bogactwo aromatów, m.in. śliwy, jagody, maliny, czerwonej papryki, lukrecji, słodkiego tytoniu, smoły, dymu, bekonu sprawia, że egzotyka tego wina jest nie do zapomnienia.