-
Schwarzriesling (pinot meunier; müllerrebe): nie ma, jak wskazywać by mogła nazwa, nic wspólnego ze słynnym reislingiem. Jedyne, co łączy te dwa szczepy to późny okres dojrzewania i kształt owoców. Odmiana jest mutacją pinot noir (lub vice versa), która była znana już w XVI wieku. Pinot meunier jest jedną z trzech głównych odmian używanych do produkcji szampana, stanowiąc w przybliżeniu jedną trzecią wszystkich winogron zasadzonych w Szampanii.
-
W porównaniu do pinot noir, pinot meunier produkuje jaśniejsze wina o nieco wyższym poziomie kwasowości, utrzymując podobny poziom cukru i alkoholu. Będąc kupażem w szmpananie, dodaje do niego aromatyczne i owocowe smaki. Szampany ze znaczną częścią pinot meunier wykazują niski potencjał starzenia się.
-
W Niemczech pinot meunier jest najczęściej używany do produkcji czerwonych win, których styl waha się od prostych, lekkich półwytrawnych (halbtrocken) do bogatych, wytrawnych rozbudowanych walorach smakowych i aromatycznych. Od niedawna schwarzriesling stosuje się też do tworzenia białych wytrawnych win o świeżym, owocowym charakterze. Pomimo skojarzeń odmiany z szampanem, ostatnio popularnym stało się używanie schwarzrieslinga do produkcji musujących sektów.