Niersteiner Gutes Domtal Silvaner Spätlese 2019
Dienheimer Tafelstein Silvaner Spätlese Alte Rebe 2016
-
Wspaniale owocowy Silvaner z ponad 25-letnich winorośli uprawianych w Tafelstein. Idealnie pasujący do artystycznej edycji z wizerunkiem typowego trullo – domku służącego winiarzom jako strażnica przed złodziejami drewna i winogron.
-
Silvaner: pochodzi z Austrii jako krzyżówka ostterreichisch weiss i traminera. Jest jedną z najstarszych dziś uprawianych winogron (pierwsze zapisy pochodzą z 10 IV 1659 r.). Silvaner produkuje głównie wina wytrawne, kwasowe z wyraźną nutą mineralną i ziemistością, oraz subtelnymi aromatami dymu wędzarnianego, Często porównywany jest z rieslingiem. Dziś silvaner jest uprawiany na ok. 5% obszarów winogradów w Niemczech - głównie w Nadrenii, Frankonii, Hesji i Palatynacie. Szczep ten jest bardzo wymagający. W zależności od lokalizacji i procesu starzenia, silvaner tworzy wszechstronnie wina - od nieskomplikowanych, letnich i codziennych do eleganckich i wspaniałych win na specjalne okazje. Silvaner doskonale odzwierciedla terroir, łącząc ziemiste aromaty z delikatnymi nutami owocowymi i przyjemną kwasowością.
Gerhardt’s Rotling Bereich 2016
-
Silvaner - wina z tej odmiany są przeważnie bardzo jasne, mają delikatny aromat o nutach ziemistych często ziołowych czy nawet trawiastych. Przy odpowiednim ograniczeniu plonu, może dać wina z wyróżnikiem dobrej i najwyższej jakości. W większości najlepsze są jako młode, choć potrafią też pięknie starzeć się w butelce przez kilka lat. Nabierają wtedy więcej aromatów suszonych owoców, grzybów, wosku, struktura staje się bardziej miękka i kremowa.
-
Portugieser - bardzo wydajna odmiana, dająca lekkie, delikatne, jasno zabarwione, owocowe wina o niskiej kwasowości i zawartości alkoholu, które najlepiej smakują młode.
-
Spätburgunder (pinot noir) - jedna z najtrudniejszych odmian do uprawy i winifikacji, ale za to gdy cały proces przebiega optymalnie - może dać największe, cudowne wina. Proces dojrzewania ma znaczący wpływ na wino, które w miarę upływu czasu zmienia charakterystyczne dla siebie aromaty: początkowo owocowe akcenty (wiśnia, śliwka, malina, truskawka) rozwijają się w niezwykle słodki, wonny, kwiatowy bukiet. Z czasem mogą dojść akcenty czekolady, ziemi, dymu i trufli.
-
"Wino jednej nocy" – metoda uzyskiwania różowej barwy wina polega na krótkim kontakcie wyciśniętego soku winogron z pozostałymi po wyciśnięciu czerwonymi skórkami (proces maceracji) w początkowym procesie fermentacji. Już po 3 godzinach następuje tzw. „krwawienie” – skórki zaczynają uwalniać swoje barwniki (antocyjany). Inaczej, niż w winach czerwonych, kiedy cały proces trwa nawet kilka dni, kolor wina różowego jest już gotowy po kilku czy kilkunastu godzinach (w zależności od wymaganego nasycenia barwy oraz użytych gron).
-
Za wyjątkiem produkcji szampanów, zabronione jest tworzenie wina różowego poprzez mieszanie wina czerwonego z białym.
Weinolsheimer Kehr Silvaner Eiswein 2016
-
Silvaner - wina z tej odmiany są przeważnie bardzo jasne, mają delikatny aromat o nutach ziemistych często ziołowych czy nawet trawiastych. Przy odpowiednim ograniczeniu plonu, może dać wina z wyróżnikiem dobrej i najwyższej jakości. W większości najlepsze są jako młode, choć potrafią też pięknie starzeć się w butelce przez kilka lat. Nabierają wtedy więcej aromatów suszonych owoców, grzybów, wosku, struktura staje się bardziej miękka i kremowa.
-
EISWEIN – „wino lodowe” powstałe w wyniku fermentacji zamrożonych na krzewach jagód winogron, zbieranych przy temperaturze min. – 7 °C. Proces ten umożliwia odizolowanie zamarzniętej wody od czystego soku gronowego, dzięki czemu powstaje wykwintny i długowieczny rarytas. Tradycyjnym regionem produkcji Icewein są Niemcy, jednak najwięcej powstaje w Kanadzie (Ice wine). Najczęściej spotykanymi nutami aromatycznymi są: miód, brzoskwinia, róża, pigwa, cytrusy i owoce tropikalne.
-
Do nabycia tylko niewielka ilość butelek rarytasu! Ze względu na rosnące temperatury w ostatnich latach zbiór gron przeznaczonych na Eiswein jest coraz mniejszy.
Dienheimer Tafelstein Silvaner Spätlese 2015
-
Spätlese (dosłownie: "późny zbiór") jest to niemiecki obejmujący wina z całkowicie dojrzałych winogron, najlżejsze z win późnych zbiorów. Winogrona są zbierane co najmniej 7 dni po normalnych zbiorach (na ogół II poł. października), a więc są bardziej dojrzałe i mają wyższą zawartość cukru, co wpływa też na zawartość alkoholu. Wina z tym wyróżnikiem mogą być zarówno słodkie jak i wytrawne (trocken), ze względu na poziom dojrzałości, szczególnie ceni się wina wytrawne z odmian riesling, weißer burgunder (pinot blanc) i grauer burgunder.
-
Silvaner: pochodzi z Austrii jako krzyżówka ostterreichisch weiss i traminera. Jest jedną z najstarszych dziś uprawianych winogron (pierwsze zapisy pochodzą z 10 IV 1659 r.). Silvaner produkuje głównie wina wytrawne, kwasowe z wyraźną nutą mineralną i ziemistością, oraz subtelnymi aromatami dymu wędzarnianego, Często porównywany jest z rieslingiem. Dziś silvaner jest uprawiany na ok. 5% obszarów winogradów w Niemczech - głównie w Nadrenii, Frankonii, Hesji i Palatynacie. Szczep ten jest bardzo wymagający. W zależności od lokalizacji i procesu starzenia, silvaner tworzy wszechstronnie wina - od nieskomplikowanych, letnich i codziennych do eleganckich i wspaniałych win na specjalne okazje. Silvaner doskonale odzwierciedla terroir, łącząc ziemiste aromaty z delikatnymi nutami owocowymi i przyjemną kwasowością.
Bereich Niersteiner Silvaner „Weißlack“ 2016
-
Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) – niemiecka klasa dla win regionalnych. Obejmuje wina, które powstały z gron uprawianych na 1 z 13 regionów, przy czym blendowanie gron z różnych regionów jest zabronione. Etykieta musi wskazywać region z którego wino pochodzi i podstawowe informacje o jego stylu. Moszcz może być dosładzany, a minimalna jego waga może być niższa niż dla win z wyróżnikiem Prädikat.
-
Silvaner: pochodzi z Austrii jako krzyżówka ostterreichisch weiss i traminera. Jest jedną z najstarszych dziś uprawianych winogron (pierwsze zapisy pochodzą z 10 IV 1659 r.). Silvaner produkuje głównie wina wytrawne, kwasowe z wyraźną nutą mineralną i ziemistością, oraz subtelnymi aromatami dymu wędzarnianego, Często porównywany jest z rieslingiem. Dziś silvaner jest uprawiany na ok. 5% obszarów winogradów w Niemczech - głównie w Nadrenii, Frankonii, Hesji i Palatynacie. Szczep ten jest bardzo wymagający. W zależności od lokalizacji i procesu starzenia, silvaner tworzy wszechstronnie wina - od nieskomplikowanych, letnich i codziennych do eleganckich i wspaniałych win na specjalne okazje. Silvaner doskonale odzwierciedla terroir, łącząc ziemiste aromaty z delikatnymi nutami owocowymi i przyjemną kwasowością.