Pinotage 2015
-
Pinotage powstał w RPA w roku 1925, poprzez krzyżówkę odmian pinot noir i cinsault (hermitage). Jest to odmiana o dobrej wydajności, nie tak delikatna i nie tak wrażliwa na gorszą pogodę czy szkodniki jak pinot noir. Dojrzewa stosunkowo wcześnie, daje wina o dobrym ciele, zharmonizowane, z dobrymi taninami i przyjemnej kwasowości. Początkowo wina z pinotage produkowano bez właściwego podejścia.
-
Dopiero w 1980 roku, winiarze z Kanonkop Estate zrozumieli jak w pełni wykorzystać jego potencjał, co spowodowało wskrzeszenie tej odmiany, a wina z niej produkowane uzyskują uznanie w całym świecie winiarskim. Dzięki pinotage Afryka Płd. wróciła do świadomości miłośników dobrych win. Głęboki, purpurowy kolor, bogactwo aromatów, m.in. śliwy, jagody, maliny, czerwonej papryki, lukrecji, słodkiego tytoniu, smoły, dymu, bekonu sprawia, że egzotyka tego wina jest nie do zapomnienia.
Excelsior Fairhaven Cabernet Sauvignon 2015
-
Cabernet sauvignon - najbardziej znany, klasyczny, czerwony szczep winny na świecie. Odmiana jest krzyżówką dwóch szczepów z Bordeaux: sauvignon-blanc i cabernet-franc. Choć nie należy do najstarszych odmian, zdominował wszystkie najważniejsze regiony winiarskie. Owoce C.S. są małe o niebieskim odcieniu oraz grubej skórce, która doskonale chroni przed deszczowymi dniami pod koniec sezonu dojrzewania oraz skutecznym pancerzem chroniącym przed insektami. C.S. uchodzi za czerwony odpowiednik królewskiego chardonnay.
-
Szczep zawiera dużo garbników, jest wysoce taniczny i ostry. Dlatego często jest kupażowany z innymi odmianami aby zwiększyć jego łagodność i złożoność. Wina z C.S. są winami złożonymi z wielu aromatów. Przede wszystkim jest to czarna porzeczka a także jeżyna, zielona oliwka, imbir, ziele angielskie. Dodatkowe wykorzystanie dębu w procesie produkcji wzbogaca aromat o elementy wanilii, orzecha kokosowego, dymu. Aromaty te mogą się dalej wzbogacić podczas dojrzewania wina w butelkach o cedr, tytoń, piżmo, ziemię, skórę, grzyby.
-
Szczep daje wina o olbrzymim potencjale dojrzewania i dlatego jest doceniany przez kolekcjonerów. Przeciętnie jest to ok. 10 lat, ale najlepsze wina mogą przetrwać nawet kilkadziesiąt lat. Takie wina potrzebują mnóstwo czasu i cierpliwości aby się rozwinąć, w pełni ukazać swoje możliwości i przemienić się z młodego, wysoce tanicznego i nieokrzesanego wina w cudowny, legendarny trunek.
W RPA uprawiany od drugiej połowy XVII w.
African Horizon Merlot 2015
-
Merlot – nazwa pochodzi od imienia kosa (Merle), który przepada za tym owocem. Prawdopodobnie pochodzi z regionów Saint-Emilion i Pomerol. W kupażu łagodzi ostre, agresywne smaki innych odmian. Daje wina łagodne, o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu. Smak merlota, charakteryzuje się niską kwasowością i dzięki stosunkowo cienkiej skórce winogron również małą zawartością tanin. Wina z niego produkowane mogą mieć wyższą zawartość alkoholu. Świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.
African Horizon Merlot Rose 2017
-
Merlot – nazwa pochodzi od imienia kosa (Merle), który przepada za tym owocem. Prawdopodobnie pochodzi z regionów Saint-Emilion i Pomerol. W kupażu łagodzi ostre, agresywne smaki innych odmian. Daje wina łagodne, o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu. Smak merlota, charakteryzuje się niską kwasowością i dzięki stosunkowo cienkiej skórce winogron również małą zawartością tanin. Wina z niego produkowane mogą mieć wyższą zawartość alkoholu. Świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.
-
"Wino jednej nocy" – metoda uzyskiwania różowej barwy wina polega na krótkim kontakcie wyciśniętego soku winogron z pozostałymi po wyciśnięciu czerwonymi skórkami (maceracja) w początkowej fazie fermentacji. Już po 3 godzinach następuje tzw. „krwawienie” – skórki zaczynają uwalniać swoje barwniki (antocyjany). Inaczej, niż w winach czerwonych, kiedy cały proces trwa nawet kilka dni, kolor wina różowego jest już gotowy po kilku czy kilkunastu godzinach (w zależności od wymaganego nasycenia barwy oraz użytych gron). Za wyjątkiem produkcji szampanów, zabronione jest tworzenie wina różowego poprzez mieszanie wina czerwonego z białym.
African Horizon Merlot 2016
-
Merlot – nazwa pochodzi od imienia kosa (Merle), który przepada za tym owocem. Prawdopodobnie pochodzi z regionów Saint-Emilion i Pomerol. W kupażu łagodzi ostre, agresywne smaki innych odmian. Daje wina łagodne, o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu. Smak merlota, charakteryzuje się niską kwasowością i dzięki stosunkowo cienkiej skórce winogron również małą zawartością tanin. Wina z niego produkowane mogą mieć wyższą zawartość alkoholu. Świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.
The African Horizon Moscato 2017
-
Muskat - król win słodkich.
Należy do najstarszych uprawianych winnych szczepów. Jego historia sięga Starożytności. Pod nazwą muskat w różnych wariantach kryje się co najmniej 150 różnych szczepów i krzyżówek. Początkowo muskaty uprawiane były jako winogrona deserowe, jednak ze względu na intrygujące aromaty i dużą zawartość cukru w gronach zaczęto wykorzystywać je do produkcji win, początkowo głównie słodkich, przede wszystkim w krajach śródziemnomorskich. Nazwa muskat pochodzi od łacińskiego słowa musca czyli mucha. -
Podobno intensywny aromat i słodycz tej odmiany zwabiała pszczoły i muchy. Na jego bukiet składają się aromaty róży, geranium, kwiatów pomarańczy, kolendry, jaśminu, kwiatów lipy i wosku pszczelego, tworząc intensywną, niepowtarzalną kompozycję, której nie sposób zapomnieć. Za ten niezwykły zestaw aromatów odpowiadają trzy alkohole z grupy terpenów: linalol, geraniol i nerol. Wprawdzie występują one także w owocach innych odmian, ale w muskatach ich zawartość jest ponad 30-krotnie wyższa, stąd ich dominacja w bukiecie aromatów. Muskaty są również bogate w cukier, ale również podatne są na szlachetną pleśń, czego odzwierciedlenie znajdziemy w winach z Alzacji i Tokaju.