Primitivo di Manduria DOC 2017
IGT Salento „Negroamaro” 2019
Primitivo Salento IGT 2019
Primitivo Di Manduria 2017
„Visellio” Primitivo IGT Salento 2016
IGP Puglia Bianco Verdeca 2016
-
Zbiory ręczne w drugiej dekadzie września
Verdeca - stosunkowo rzadka odmiana winorośli z południowych Włoch, uprawiana obecnie prawie wyłącznie w środkowej części Apulii. Jej wina mogą być neutralne i ziołowe, a także bardziej aromatyczne i cytrusowe. Chociaż verdeca była niegdyś ostoją produkcji wermutów, jest obecnie wykorzystywana w kupażach w różnych częściach Apulii. Najbardziej godnym uwagi winami z verdecy są powstające w Salento Martina Franca i Locorotondo. Dalej na północ, w Kampanii, verdeca figuruje w winach Lacryma Christi (łzy Chrystusa) produkowanych na zboczach Wezuwiusza.
MIRAGLIO DOC BRINDISI NEGROAMARO ROSSO 2016
-
Starzone 5 miesięcy we francuskich,drewnianych beczkach
Negroamaro - (Nigramaro, Negro Amaro, Abbruzzese) znany jest już od VI w. p.n.e., ciemny, niemal czarny (negro) szczep występujący w południowej części Włoch, głównie w Apulii. Odznacza się wysoką zawartością alkoholu, wyraźnymi aromatami oraz lekką goryczką (której zawdzięcza nazwę: amaro - gorzki). Wina z niego powstałe często są soczyste i żwawe. W przeciwieństwie do szczepu primitivo, mają wyraźnie zaznaczoną kwasowość i nie są tak ciężkie. Negroamaro doskonale dojrzewa w beczce, która łagodzi jego taniny.
OLTREME IGT SALENTO 2016
-
Zbiory ręczne, pierwsze dni października.
Susumaniello - jest mało znanym endemicznym szczepem z Apulii na południu Włoch. Od dawien dawna uprawiany jest prawie wyłącznie w Salento, w niewielkiej liczbie winnic w okolicy Brindisi. Zaliczany jest do najrzadziej występujących winogron na świecie. Nazwę swą zawdzięcza słowu „somarello” oznaczające "osioł". Winogrona susumaniello są używane do produkcji win czerwonych i różowych - czasem same są winifikowane, ale częściej łączone z negroamaro i primitivo.
-
Klasyczne czerwone wino ma głęboki rubinowy odcień i aromat czerwonych jagód i śliwek. Bogatsze, bardziej skoncentrowane wina ukazują pikantne, pieprzne aromaty ciemnej czekolady. Cechą charakterystyczną winorośli jest niezwykle głęboka, bardzo ciemna barwa. Wina z susumaniello dobrze parują się z: wołowiną duszoną w mleku (manzo al latte); wieprzowymi żeberkami na parze z czarną fasolą, kotletami z dziczyzny i risotto z buraków.
Primitivo di Manduria DOP Reserva 2013
-
Zbiory ręczne w pierwszych dniach września Starzenie w amerykańskich i francuskich beczkach przez 12 miesięcy.
Primitivo - (zinfandel, tribidrag, crljenak kaštelanski, kratošija) – czerwony szczep, pochodzący z Chorwacji. Dopiero badania DNA pozwoliły ustalić, że wszystkie pięć nazw dotyczy tego samego szczepu. Nazwa zinfandel jest używana przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, natomiast chorwackie nazwy crljenak kaštelanski i tribidrag w ojczyźnie odmiany. Primitivo jest tradycyjnie uprawiane od XVIII w. w Apulii. W połowie XIX w., trafiło do Stanów Zjednoczonych i stało się tam znane pod nazwą „Zinfandel”.
-
Z winogron primitivo powstaje krzepkie czerwone wino. Wysoka zawartość cukrów w gronach pozwala osiągnąć w trakcie fermentacji poziom alkoholu przekraczający 15%. Smak wina zależy od dojrzałości użytych winogron. Jeśli odmiana jest sadzona w chłodniejszym klimacie, przeważają aromaty czerwonych owoców, np. malin. Cieplejszy klimat sprzyja nutom jagód, anyżu i pieprzu.