-
Tempranillo 100 % (tinta roriz, aragones) - szlachetna, rdzennie hiszpańska czerwona odmiana. Nazwa pochodzi z hiszpańskiego „temprano” co oznacza „wczesny” i odnosi się do wczesnego dojrzewania szczepu. Z owoców tempranillo powstają pełne ciała ciemno-czerwone wina o stosunkowo niskim (jak na Hiszpanię) poziomie alkoholu, nie za wysokiej kwasowości i poziome tanin (dlatego często miesza się tempranillo z innymi odmianami), akceptujące umiarkowany kontakt z amerykańskim i francuskim dębem, zdolne do długotrwałego starzenia. Takie wina charakteryzują się nutą wanilii, cedru i delikatnych przypraw. Świeże wina charakteryzują się nutami maliny, czarnej porzeczki, śliwy, jeżyny, świeżych liści tytoniu, ziół i dzikich kwiatów.
Entremares Blanco Coupage 2018 Semidulce
-
Prowincja Navarra, gmina Murchante, producent Juan Simon.
Uprawa winorośli z poszanowaniem środowiska naturalnego, utrzymywanie naturalnej żyzności ziemi całkowicie bez udziału zewnętrznego. Silne szczepy.
-
Tempranillo 50% - hiszpańska odpowiedź na cabernet sauvignon i merlota. Szlachetna, rdzennie hiszpańska odmiana będącą podstawą wielu najlepszych win tego kraju. Nazwa, pochodzi od „temprano”, co oznacza „wczesny” i odnosi się do wczesnego dojrzewania szczepu. Najlepsze owoce rodzi w klimacie stosunkowo chłodnym, o dużej wilgotności powietrza. Owoce tempranillo są ciemne, o grubej skórce, z których powstają pełne ciała czerwone wina z dobrą równowagą między cukrem, kwasem i barwą. Dobrze znosi kontakt z beczką, dając ciężkie, atramentowo czerwone wina. Duża zawartość gliceryny sprawia, wrażenie gładkości i aksamitności smaku. Charakterystyczne aromaty to wiśnia, truskawka, czarna porzeczka, śliwki, korzenie, przyprawy oraz skóra i ziemistość.
-
Cabernet sauvignon 50% - szczep wysoce taniczny i ostry, dlatego często jest kupażowany z innymi odmianami aby zwiększyć jego łagodność i złożoność. Wina z c.s. są winami złożonymi z wielu aromatów. Przede wszystkim jest to czarna porzeczka a także jeżyna, zielona oliwka, imbir, ziele angielskie. Dodatkowe wykorzystanie dębu w procesie produkcji wzbogaca aromat o elementy wanilii, orzecha kokosowego, dymu. Aromaty te mogą się dalej wzbogacić podczas dojrzewania wina w butelkach o cedr, tytoń, piżmo, ziemię, skórę, grzyby. Grono daje wina o olbrzymim potencjale dojrzewania i dlatego jest doceniane przez kolekcjonerów. Przeciętnie jest to ok. 10 lat, ale najlepsze wina mogą przetrwać nawet kilkadziesiąt lat.
Cava Buche Semi-seco
-
Prowincja Navarra, gmina Murchante, producent Juan Simon.
Uprawa winorośli z poszanowaniem środowiska naturalnego, utrzymywanie naturalnej żyzności ziemi całkowicie bez udziału zewnętrznego. Silne szczepy.
-
Tempranillo 50% - hiszpańska odpowiedź na cabernet sauvignon i merlota. Szlachetna, rdzennie hiszpańska odmiana będącą podstawą wielu najlepszych win tego kraju. Nazwa, pochodzi od „temprano”, co oznacza „wczesny” i odnosi się do wczesnego dojrzewania szczepu. Najlepsze owoce rodzi w klimacie stosunkowo chłodnym, o dużej wilgotności powietrza. Owoce tempranillo są ciemne, o grubej skórce, z których powstają pełne ciała czerwone wina z dobrą równowagą między cukrem, kwasem i barwą. Dobrze znosi kontakt z beczką, dając ciężkie, atramentowo czerwone wina. Duża zawartość gliceryny sprawia, wrażenie gładkości i aksamitności smaku. Charakterystyczne aromaty to wiśnia, truskawka, czarna porzeczka, śliwki, korzenie, przyprawy oraz skóra i ziemistość.
-
Cabernet sauvignon 50% - szczep wysoce taniczny i ostry, dlatego często jest kupażowany z innymi odmianami aby zwiększyć jego łagodność i złożoność. Wina z c.s. są winami złożonymi z wielu aromatów. Przede wszystkim jest to czarna porzeczka a także jeżyna, zielona oliwka, imbir, ziele angielskie. Dodatkowe wykorzystanie dębu w procesie produkcji wzbogaca aromat o elementy wanilii, orzecha kokosowego, dymu. Aromaty te mogą się dalej wzbogacić podczas dojrzewania wina w butelkach o cedr, tytoń, piżmo, ziemię, skórę, grzyby. Grono daje wina o olbrzymim potencjale dojrzewania i dlatego jest doceniane przez kolekcjonerów. Przeciętnie jest to ok. 10 lat, ale najlepsze wina mogą przetrwać nawet kilkadziesiąt lat.
Cava Buche Brut Nature
-
Prowincja Navarra, gmina Murchante, producent Juan Simon.
Uprawa winorośli z poszanowaniem środowiska naturalnego, utrzymywanie naturalnej żyzności ziemi całkowicie bez udziału zewnętrznego. Silne szczepy.
-
Tempranillo 50% - hiszpańska odpowiedź na cabernet sauvignon i merlota. Szlachetna, rdzennie hiszpańska odmiana będącą podstawą wielu najlepszych win tego kraju. Nazwa, pochodzi od „temprano”, co oznacza „wczesny” i odnosi się do wczesnego dojrzewania szczepu. Najlepsze owoce rodzi w klimacie stosunkowo chłodnym, o dużej wilgotności powietrza. Owoce tempranillo są ciemne, o grubej skórce, z których powstają pełne ciała czerwone wina z dobrą równowagą między cukrem, kwasem i barwą. Dobrze znosi kontakt z beczką, dając ciężkie, atramentowo czerwone wina. Duża zawartość gliceryny sprawia, wrażenie gładkości i aksamitności smaku. Charakterystyczne aromaty to wiśnia, truskawka, czarna porzeczka, śliwki, korzenie, przyprawy oraz skóra i ziemistość.
-
Cabernet sauvignon 50% - szczep wysoce taniczny i ostry, dlatego często jest kupażowany z innymi odmianami aby zwiększyć jego łagodność i złożoność. Wina z c.s. są winami złożonymi z wielu aromatów. Przede wszystkim jest to czarna porzeczka a także jeżyna, zielona oliwka, imbir, ziele angielskie. Dodatkowe wykorzystanie dębu w procesie produkcji wzbogaca aromat o elementy wanilii, orzecha kokosowego, dymu. Aromaty te mogą się dalej wzbogacić podczas dojrzewania wina w butelkach o cedr, tytoń, piżmo, ziemię, skórę, grzyby. Grono daje wina o olbrzymim potencjale dojrzewania i dlatego jest doceniane przez kolekcjonerów. Przeciętnie jest to ok. 10 lat, ale najlepsze wina mogą przetrwać nawet kilkadziesiąt lat.