Baby Doll Pinot Noir 2017
-
Pinot noir (Blauburgunder w Austrii, Spatburgunder w Niemczech, Pinot Nero we Włoszech). Pochodząca z Burgundii, jedna z najtrudniejszych odmian do uprawy i winifikacji, ale za to gdy cały proces przebiega optymalnie - może dać największe wina. Jest też jedną z najstarszych odmian winorośli. Szczególnie znakomite wina daje w regionie Côte d'Or. Istnieją tam idealne warunki; kredowe, dobrze przepuszczalne ziemie, dobrze usytuowane, słoneczne parcele o łagodnym nachyleniu. Szczep ten znakomicie odzwierciedla charakter siedliska. Produkcja wysokiej klasy pinot noir jest niezwykle trudna. Mawia się, że jest to szczep produkujący producentów wina, a nie odwrotnie. Wina z pinot noir, ubogie w garbniki, nie wymagają zbyt długiego dojrzewania i na ogół powinny zostać wypite w 5 - 8 lat od roku winobrania. Jednak jego wspaniała kwasowość sprawia, że ma bardzo duży potencjał starzenia.
-
Sam proces dojrzewania ma znaczący wpływ na wino, które w miarę upływu czasu zmienia charakterystyczne dla siebie aromaty: początkowo owocowe akcenty (wiśnia, śliwka, malina, truskawka) rozwijają się w niezwykle słodki, wonny, kwiatowy bukiet. Z czasem mogą dojść akcenty czekolady, ziemi, dymu i trufli. Charakterystyczną cechą win jest również możliwość uzyskiwania w stosunkowo krótkim czasie niezwykłego, ceglasto-pomarańczowego koloru - przez wino z pinot noir można czytać książkę. Potencjalnie pinot noir daje wina pełne, ale nie ciężkie i chociaż łagodne i aksamitne w strukturze, to o solidnym, bogatym aromacie.
Sliding Hill Sauvignon Blanc 2017
-
Sauvignon blanc - pochodzenie tej szlachetnej winorośli to Dolina Loary gdzie powstają najbardziej prestiżowe wina z tego szczepu: Sancerre i Pouilly Fumé. Sauvignon blanc daje wina owocowe, orzeźwiające, przeznaczone do picia głównie jako wina młode, nie więcej niż kilka lat po zbiorach. Poza Francją swoją popularność zaczął zdobywać również na innych kontynentach. Szczególnie Nowy Świat gdzie winifikacja w niskiej kontrolowanej temperaturze w kadziach ze stali szlachetnej daje doskonałe rezultaty i bardzo owocowe wina. Szczególnie prym wiodą tutaj Nowa Zelandia, Chile i Australia. W Kalifornii i w innych rejonach świata używa się też określenia fume blanc.
-
Synonimem jest również muskatsylvaner w Austrii. Odmiana odporna na choroby i mróz. Lubi bardziej chłodny klimat późno dojrzewając w dobrze nasłonecznionych miejscach. Jest w winie łatwą do zidentyfikowania. Charakterystyczne dla sauvignon blanc jest wyraźna kwasowość i aromaty świeżych owoców (jabłka, agrest, cytrynowa trawa, dziki bez, brzoskwinie, melon, ananas, papryka ) z wyraźną nutą mineralną i nierzadko nuty „kocich sików”. Kontakt z beczką wzbogaca go o aromaty dymu, tostów, wanilii i masła. Najlepsze są wina młode. Doskonale komponuje się z chevre frais (kozi ser) i sushi.
Astrolabe Sauvignon Blanc 2018
-
Sauvignon blanc - pochodzenie tej szlachetnej winorośli to Dolina Loary gdzie powstają najbardziej prestiżowe wina z tego szczepu: Sancerre i Pouilly Fumé. Sauvignon blanc daje wina owocowe, orzeźwiające, przeznaczone do picia głównie jako wina młode, nie więcej niż kilka lat po zbiorach. Poza Francją swoją popularność zaczął zdobywać również na innych kontynentach. Szczególnie Nowy Świat gdzie winifikacja w niskiej kontrolowanej temperaturze w kadziach ze stali szlachetnej daje doskonałe rezultaty i bardzo owocowe wina. Szczególnie prym wiodą tutaj Nowa Zelandia, Chile i Australia. W Kalifornii i w innych rejonach świata używa się też określenia fume blanc.
-
Synonimem jest również muskatsylvaner w Austrii. Odmiana odporna na choroby i mróz. Lubi bardziej chłodny klimat późno dojrzewając w dobrze nasłonecznionych miejscach. Jest w winie łatwą do zidentyfikowania. Charakterystyczne dla sauvignon blanc jest wyraźna kwasowość i aromaty świeżych owoców (jabłka, agrest, cytrynowa trawa, dziki bez, brzoskwinie, melon, ananas, papryka ) z wyraźną nutą mineralną i nierzadko nuty „kocich sików”. Kontakt z beczką wzbogaca go o aromaty dymu, tostów, wanilii i masła. Najlepsze są wina młode. Doskonale komponuje się z chevre frais (kozi ser) i sushi.
Baby Doll Sauvignon Blanc 2018
-
Sauvignon blanc - pochodzenie tej szlachetnej winorośli to Dolina Loary gdzie powstają najbardziej prestiżowe wina z tego szczepu: Sancerre i Pouilly Fumé. Sauvignon blanc daje wina owocowe, orzeźwiające, przeznaczone do picia głównie jako wina młode, nie więcej niż kilka lat po zbiorach. Poza Francją swoją popularność zaczął zdobywać również na innych kontynentach. Szczególnie Nowy Świat gdzie winifikacja w niskiej kontrolowanej temperaturze w kadziach ze stali szlachetnej daje doskonałe rezultaty i bardzo owocowe wina. Szczególnie prym wiodą tutaj Nowa Zelandia, Chile i Australia. W Kalifornii i w innych rejonach świata używa się też określenia fume blanc.
-
Synonimem jest również muskatsylvaner w Austrii. Odmiana odporna na choroby i mróz. Lubi bardziej chłodny klimat późno dojrzewając w dobrze nasłonecznionych miejscach. Jest w winie łatwą do zidentyfikowania. Charakterystyczne dla sauvignon blanc jest wyraźna kwasowość i aromaty świeżych owoców (jabłka, agrest, cytrynowa trawa, dziki bez, brzoskwinie, melon, ananas, papryka ) z wyraźną nutą mineralną i nierzadko nuty „kocich sików”. Kontakt z beczką wzbogaca go o aromaty dymu, tostów, wanilii i masła. Najlepsze są wina młode. Doskonale komponuje się z chevre frais (kozi ser) i sushi.