-
Bardzo późny zbiór – listopad, grudzień; ręczne, niewielkie zbiory.
Merlot – nazwa pochodzi od imienia kosa (Merle), który przepada za tym owocem. Prawdopodobnie pochodzi z regionów Saint-Emilion i Pomerol. W kupażu łagodzi ostre, agresywne smaki innych odmian. Daje wina łagodne, o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu. Smak merlota, charakteryzuje się niską kwasowością i dzięki stosunkowo cienkiej skórce winogron również małą zawartością tanin. Wina z niego produkowane mogą mieć wyższą zawartość alkoholu. Świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.
Rumunia
2017 Merlot Edelbeerenlese CIB, Qualitätswein D.O.C.C.
Muntenia
Czerwone Słodkie
Barwa: Ciemno wiśniowy z purpurowym zabarwieniem.
Bukiet: Przypomina sorbet z wiśni, galaretkę z czarnego bzu, mus z malin leśnych.
Smak: Treściwe, gęste jak eliksir, o nadzwyczajnej słodyczy owoców, bardzo długie na podniebieniu, wiele finezji, wielowymiarowe, słodki wydźwięk.
Alkohol: 11 %
Cukier resztkowy: 72.4 g/l
Kwasowość: 6.3 g/l
Potencjał starzenia: do min . 2030
Temp. podawania: 15-18 °C
Polecamy do:
Wspaniałe do wypieków, kremowych deserów, wątróbki gęsiej, serów z pleśnią, szlachetnej czekolady.
Dealu Mare zajmuje północną części regionu Muntenia. Subregion ten obejmuje około 400 km² rozciągniętych na zboczach Południowych Karpat.
Historia winiarstwa sięga tu czasów starożytnych.
Region słynie zarówno ze znakomitych win czerwonych z odmian feteasca neagra, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, (uprawianych na marglach i żwirze bogatych w żelazo) jak i win białych słodkich ze szczepów tamaiosa romanesca i pinot gris, które to powstają na wschodzie Dealu Mare na glebach wapiennych i kamienistych.
Ze względu na położenie geograficzne region jest nazywany rumuńską Toskanią. Niedaleko Dealu Mare przebiega 45 równoleżnik, który przechodzi także przez Piemont, Bordeaux czy Burgundię. Wskazuje to na ogromny potencjał siedliska.
Gleby: wapienie, margle, żwiry i kamienie.
Klimat: kontynentalny.

-
Merlot – szlachetny szczep, prawdopodobnie pochodzący z okolic Saint-Emilion i Pomerol. Współodpowiedzialny za tworzenie najpotężniejszych win świata (m.in. Chateau Pétrus z Pomerol)! W kupażu łagodzi ostre, agresywne smaki innych odmian (cabernet sauvignon, shiraz). Daje wina o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu, aksamitne dla podniebienia, o dobrej strukturze, cieliste z niewysoką kwasowością i dzięki stosunkowo cienkiej skórce winogron również z niską taniną. Najbardziej charakterystyczne aromaty to: czereśnia, jagoda, malina, śliwa, delikatne zioła. Wina z merlota świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.