Rumunia

2017 Merlot Edelbeerenlese CIB, Qualitätswein D.O.C.C.

Muntenia
Czerwone Słodkie

Barwa: Ciemno wiśniowy z purpurowym zabarwieniem.
Bukiet: Przypomina sorbet z wiśni, galaretkę z czarnego bzu, mus z malin leśnych.
Smak: Treściwe, gęste jak eliksir, o nadzwyczajnej słodyczy owoców, bardzo długie na podniebieniu, wiele finezji, wielowymiarowe, słodki wydźwięk.

Alkohol: 11 %
Cukier resztkowy: 72.4 g/l
Kwasowość: 6.3 g/l
Potencjał starzenia: do min . 2030
Temp. podawania: 15-18 °C

Polecamy do:

Wspaniałe do wypieków, kremowych deserów, wątróbki gęsiej, serów z pleśnią, szlachetnej czekolady.

Dealu Mare zajmuje północną części regionu Muntenia. Subregion ten obejmuje około 400 km² rozciągniętych na zboczach Południowych Karpat.

Historia winiarstwa sięga tu czasów starożytnych.

 

Region słynie zarówno ze znakomitych win czerwonych z odmian feteasca neagra, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, (uprawianych na marglach i żwirze bogatych w żelazo) jak  i win białych słodkich ze szczepów tamaiosa romanesca i pinot gris, które to powstają na wschodzie Dealu Mare na glebach wapiennych i kamienistych.

Ze względu na położenie geograficzne region jest nazywany rumuńską Toskanią. Niedaleko Dealu Mare przebiega 45 równoleżnik, który przechodzi także przez Piemont, Bordeaux czy Burgundię. Wskazuje to na ogromny potencjał siedliska.

Gleby: wapienie, margle, żwiry i kamienie.
Klimat: kontynentalny.

Muntenia
  • Merlot – szlachetny szczep, prawdopodobnie pochodzący z okolic Saint-Emilion i Pomerol. Współodpowiedzialny za tworzenie najpotężniejszych win świata (m.in. Chateau Pétrus z Pomerol)! W kupażu łagodzi ostre, agresywne smaki innych odmian (cabernet sauvignon, shiraz). Daje wina o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu, aksamitne dla podniebienia, o dobrej strukturze, cieliste z niewysoką kwasowością i dzięki stosunkowo cienkiej skórce winogron również z niską taniną. Najbardziej charakterystyczne aromaty to: czereśnia, jagoda, malina, śliwa, delikatne zioła. Wina z merlota świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania