-
Zbiory ręcznie od końca września do początku października.
Corvina daje aromat i smak wiśni, malin oraz przypraw.
Corvinone jest najbardziej podatny na szlachetną pleśń, pożądaną przez producentów.
25 % Rondinella wzbogaca kupaż o kwiatowość, leśne owoce i kwasowość.
5 % Molinara wykorzystywana jest głównie ze względu na wysoką kwasowość. -
Proces appassimento – już 2 tys. lat temu winiarze w Veneto zauważyli, że wino uzyskiwane z miejscowych szczepów jest bardzo lekkie i mało trwałe. Wpadli na pomysł, żeby winogrona podsuszać koncentrując w nich cukier, a co za tym idzie osiągać wyższą zawartość alkoholu. W praktyce po winobraniu całe kiście układane są w specjalnych skrzynkach albo słomianych matach w pomieszczeniach zwanych (fruttaio) – przewiewnych suszarniach znajdujących się na poddaszach winiarni.
-
Ten proces powolnego suszenia winogron na rodzynki nazywa się appassimento i według przepisów apelacji musi trwać co najmniej do 1 grudnia, choć w praktyce wielu winiarzy z tłoczeniem gron czeka aż do Wielkanocy.
Włochy
Amarone Della Valpolicella Classico DOCG 2012
Veneto
Czerwone Wytrawne
Barwa: intensywny rubin z granatowym refleksem.
Bukiet: dojrzałe owoce, lekko pikantne, nuty czarnej konfitury z wiśni, czekolada, marcepan.
Smak: zdecydowany, potężna struktura i bogactwo; miła słodycz, często zmieniający się posmak.
Starzone 24 miesiące w dużych dębowych beczkach (450 l.) ze Slavonii.
Alkohol: 16 %
Cukier resztkowy: 6.04 g/l
Kwasowość: 5.53 g/l
Potencjał starzenia: 30 lat
Temp. podawania: 18 °C
Zalecana dekantacja
Polecamy do: dzika, zająca, trufli, dojrzałych pikantnych serów, parmezanu, lub jako wino kontemplacyjne.
Veneto (Wenecja Euganejska) prowincja Werona, winnice leżą na zboczach w gminie Sanem Pietro In Cariano w samym sercu Valpolicella Classico.
Tradycyjny wyrób wina stosowany w tym regionie od czasów starożytnych.
Gleby: bazaltowe i mineralne pochodzenia wulkanicznego.
Klimat: śródziemnomorski.
