Włochy

Apollonio Rocca dei Mori Copertino DOP 2015

Apulia
Czerwone Wytrawne

Barwa: Intensywny rubinowy.
Bukiet: Świeże owoce, cynamon, suszone figi.
Smak: Dobra harmonia, wino z pikantnymi nutami czarnego pieprzu i dzikich ziół. Delikatne taniny.

Alkohol: 14,0 %
Cukier resztkowy: 4,0 g/l
Kwasowość: 5,9 g/l
Potencjał starzenia: wiele lat
Temp. podawania: 18-19°C

Polecamy do:

Idealne do pieczonej wieprzowiny, koźliny, jagnięciny oraz średnio dojrzałych serów.

Apulia – wieczny „przegrany” wypalony słońcem, płaski region Włoch powinien być odpowiedzią na kalifornijską Dolinę Centralną lub australijską Riverinę. Pomimo przewagi naturalnych uwarunkowań oraz ziem pokrytych w większości winoroślami, jakość puglijskich win pozostaje niska – tylko 5,5% kwalifikuje się do standardów DOC, pomimo nadmiaru wyższych apelacji w całych Włoszech. Nowoczesne winiarnie butelkują swoje produkty praktycznie bez wyjątku jako IGT (regionalne).

Nawet wszędobylskie cabernet czy chardonnay są niezdolne do stworzenia dobrych jakościowo win. Czołową częścią regionu są północne obrzeża, graniczące z Abruzją. Na południu najlepsze wina powstają w apelacji Primitivo di Manduria, gdzie krzewy uprawiane na gliniastych glebach w okolicach Mandurii generują wina oszałamiające w alkohol, balansowany charakterystycznymi, dżemowymi nutami i zaskakująco krzepką kwasowością.

Gleby: wapienie z epoki kredy, na którą nakładają się gleby zawierające tlenek żelaza z trzeciorzędu i czwartorzędu oraz glinę.
Klimat: śródziemnomorski.

Apulia
  • 30%

    Montepulciano – winorośl dojrzewa późno. Grona cechują się żywym kolorem i ilością cukrów pozwalającą na osiągnięcie dość wysokiego poziomu alkoholu. Odmiana jest plenna. Poziom kwasów uchodzi za nisk. Uprawa na zboczach sprzyja koncentracji tanin. Montepulciano cechuje się wysoką odpornością na choroby grzybowe.

  • 70%

    NEGROAMARO – (NIGRAMARO, Negro Amaro, Abbruzzese) znany jest już od VI w. p.n.e, ciemny, niemal czarny (Negro) szczep występujący w południowej części Włoch, głównie w Apulii. Odznacza się wysoką zawartością alkoholu, wyraźnymi aromatami oraz lekka goryczka (której zawdzięcza nazwę : amaro –  gorzki). Wina z niego powstałe często są soczyste  i żwawe. W przeciwieństwie do szczepu primitivo maja wyraźnie zaznaczona kwasowość i nie SA tak ciężkie. Negroamaro doskonale dojrzewa w beczce, która łagodzi jego taniny.