Francja

Baronesse de Valẻry Vin de Pays du Gard Blanc IGP 2018

Langwedocja
Białe Półsłodkie

Barwa: Jasny słomkowo-żółty.
Bukiet: Wyraźna nuta owoców pestkowych, ananasa.
Smak: Pięknie wyważone białe wino, delikatny cukier resztkowy, lekko owocowe, soczyste, cudownie gładkie na podniebieniu z uwodzicielskimi owocami, pobudzające i bardzo harmonijne.

Alkohol: 12.0 %
Cukier resztkowy: 30.8 g/l
Kwasowość: 4.9 g/l
Potencjał starzenia: 2-4 lata
Temp. podawania: 8-10 °C

Polecamy do:

Dań kuchni azjatyckiej, owoców morza, ryb, drobiu, serów kozich, deserów.

Wina regionalnevin de pays, po raz pierwszy zdefiniowane w 1968 roku wina pochodzące z regionu wskazanego w nazwie, np. Vin de Pays de l’Herault. Często stosowane dla win odmianowych w przypadku, gdy miejscowa apelacja wymaga mieszania kilku szczepów albo gdy nie spełniają innych jej przepisów (np. ograniczenie wydajności, sposób winifikacji, wykorzystanie winogron z sąsiednich terenów itp.). Producent może umieścić na etykiecie informacje dotyczące rocznika, miejsca pochodzenia oraz odmiany. Wina są testowane organoleptycznie.

Langwedocja-Roussillon rozpościera się wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego na 300 km od Pirenejów na zachodzie, po Rodan i Prowansję na wschodzie. Jest to największy obszar winnic we Francji. Uprawy ujęte są w kategorii win regionalnych IGP (brak apelacji).

Gleby: różne – kredy, wapień i żwiru w głębi lądu, gleby aluwialne na wybrzeżu.
Klimat: śródziemnomorski; suche gorące lata, ciepłe i suche wiosny oraz jesienie, stosunkowo niskie opady (ok. 400 mm).

Langwedocja
  • 100%

    Assemblage – (czyli dosłownie “zestawienie”) francuskie określenie dla procesu mieszania win. Miesza się wina z kadzi z różnych części winnicy i z różnych odmian winogron w tym wypadku Ortega, Silvaner i Grauburgunder) w celu zestawienia go przed poddaniem dojrzewaniu w dębowych beczkach.