Hiszpania

Baston Petit Verdot 2017 VT Castilla Coto Pelayo

Katalonia
Czerwone Wytrawne

Barwa: Głęboki atramentowo-rubinowy.
Bukiet: Kwiatowy, szlachetny aromat drewna oraz soczysty bukiet owoców leśnych, lukrecji i papryki.
Smak: Soczyste, delikatnie słodkie, finisz wyrazisty, średnio długi, z akcentem czereśni.

Alkohol: 15 %
Cukier resztkowy: 1.51 g/l
Kwasowość: 4.84 g/l
Potencjał starzenia: 10-15 lat
Temp. podawania: 16-18 °C

Polecamy do:

Idealnie komponuje się do mięsa jagnięcego, pieczeni, wszelkiego rodzaju serów.

Terra Alta, Katalonia. Region w południowej Katalonii, pomiędzy rzeką Ebro a granicą Aragonii w prowincji Tarragona.

Status DO (Denominaciones de Origen) uzyskała w 1982 r.

Wino z aspiracjami do 100 najciekawszych win świata. Gold medal 2019 Concours International G. Du Monde. Coto Pelayo.

Powierzchnię ok 6300 ha porastają migdałowce oraz orzechy laskowe pomiędzy którymi znajduje się 45 winiarni produkujących rocznie ok 19 tys. hektolitrów wina. Poza białymi szczepami, z których produkuje się w większości słynną na cały świat musującą Cavę, uprawia się tu także czerwone szczepy – głównie garnacha i monastrel a także tempranillo, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i pinot noir.

Winnica Celler Piñol położona jest na 356 m n.p.m.

Gleby: 95% wapień, 5% glina; uboga w substancje organiczne, nienawadniana.
Klimat: śródziemnomorski pod wpływem kontynentalnego; charakteryzuje się małą ilością opadów.

Katalonia
  • PETIT VERDOT –  wykorzystywany przy kupażach. Młode Petit verdot charakteryzuje aromat bananów i strużyn ołówka. W dojrzałym winie wyczuwalne nuty fiołków i skory.