Niemcy

Bereich Wonnegau Kerner „Goldlack” Spätlese 2015 „Herrgotts tröpfchen“

Hesja Nadreńska
Białe Półsłodkie

Barwa: jasna, złoto-żółta.
Bukiet: puree z moreli, skórka owoców cytrusowych, kompot z gruszki, kwiaty polne.
Smak: lekkie, elegancki; soczysta słodycz owoców, wielopłaszczyznowe, przyjemna kwasowość z bogatym finiszem.

Alkohol: 10.5 %
Cukier resztkowy: 41.2 g/l
Kwasowość: 6.4 g/l
Potencjał starzenia: 4 lata
Temp. podawania: 8-12 °C

Polecamy do: kremowych deserów, mascarpone, tiramisu, kremu pianki.

Rheinhessen (Hesja Nadreńska), położona na południe od Mainz, w regionie od północy i wschodu ograniczona potężnym zakolem Renu, stanowi największy niemiecki region winiarski (26 tys. ha), określany mianem „Ogrodu Boga”.

Już Rzymianie uprawiali winorośl na terenach położonych wzdłuż lewego brzegu Renu a najstarszy dokument historyczny dotyczy właśnie winnicy położonej w Hesji Nadreńskiej (Niersteiner Glöck).

Najczęściej uprawianymi tu gronami, tak jak w całych Niemczech są riesling i muller-thurgau. Popularnością cieszy się także tradycyjna odmiana Hesji Nadreńskiej – silvaner. W ostatnich dziesięcioleciach podwoiła się jednak powierzchnia upraw gron czerwonych, głównie za sprawą dornfeldera. Jedna trzecia winnic Hesji jest już w kolorze czerwonymi.

Gleby: lessowe, wapienne i piaszczyste, czasem kamieniste.
Klimat: kontynentalny, z łagodzącym wpływem Renu a także otaczających wzgórz i lasów.

Hesja Nadreńska