Hiszpania

Cañada de Beleñ Viognier 2019

Kastylia i León
Białe Wytrawne

Barwa: Delikatny żółty.
Bukiet: Świeży, zrównoważony, niezwykle intensywny aromat owoców tropikalnych i białych kwiatów.
Smak: Świeże i przyjemne wino z wyraźnym finiszem owoców tropikalnych.

Alkohol: 13.5 %
Cukier resztkowy: 0.37 g/l
Kwasowość: 5.32 g/l
Potencjał starzenia: 3-5 lat
Temp. podawania: 6-8 °C

Polecamy do:

Owoców morza, dań kuchni azjatyckiej, białej ryby.

Ribera del Duero (DO – dotyczy win tylko czerwonych i różowych) położony na północnym płaskowyżu kraju, jest jednym z jedenastu regionów “win wysokiej jakości” w ramach autonomicznej wspólnoty Kastylii i León. Charakteryzuje się płaskim, skalistym terenem. Jest to również jeden z kilku uznanych regionów produkujących wina, które znajdują się wzdłuż rzeki Duero. Mieszanka wysokich temperatur dnia oraz niskich w nocy stwarza idealne miejsce dla wzrostu tempranillo szczepu, z którego najsłynniejsze wina powstają od XIX w najsłynniejszej hiszpańskiej winnicy Vega Sicilia.

VALTOÑAR (producent) – jest owocem iluzji i twórczości rodziny winiarzy, którzy osiedlili się w Ribera del Duero w XVII w. Nazwa VALTOÑAR pochodzi od miejsca w Ribera del Duero, gdzie uprawa winorośli sięga czasów niepamiętnych.

Gleby: warstwy piasku szlamowego lub gliniastego, naprzemiennie z wapiennymi i kredowymi.
Klimat: kontynentalny zbliżony do śródziemnomorskiego z długimi, suchymi latami oraz ciężkimi, zimami.

Kastylia i León
  • 100%

    VIOGNIER – główna atrakcja tej odmiany jest bogaty i złożony bukiet, w którym odnaleźć można aromaty dojrzałych moreli, kwiatów pomarańczy i akacji. Jest tez wiele innych owocowych aromatów takich jak: mango, ananasy, kiwi. Viognier trzeba pic młode.  Wyjątkowe połączenie intensywnych bogatych aromatów, cielistość, ekstrakt i niekiedy wręcz kremowa faktura decyduje o wyjątkowej atrakcyjności viognier.