Hiszpania

Cava DO Joan Segura Pujadas Brut Nature reserve Catalunya

Cava
Białe Wytrawne

Barwa: cytrynowa.
Bukiet: świeże białe owoce, takie jak gruszka i jabłko.
Smak: w ustach bąbelki nie eksplodują, dając poczucie świeżości, która wydaje się nie mieć końca. Spędziło 18 m-cy nad osadem drożdżowym.

Alkohol: 11.5 %
Cukier resztkowy: 2.7 g/l
Potencjał starzenia: 3 lata
Temp. podawania: 8 °C

Polecamy do: toastów, aperitifów, jajek, ryb smażonych, krewetek; uświetni każdą uroczystość.

Cava jest niezwykłym DO, ponieważ obejmuje wiele różnych, niegraniczących ze sobą obszarów geograficznych w całej Hiszpanii. Apelacja obejmuje wina musujące, które powstają metodą tradycyjną, w skali zbliżonej do Szampanii. Zdecydowana większość wina Cava pochodzi z katalońskich winnic Penedes ulokowanych wokół miasta Sant Saduri d’Onoia. Innymi godnymi uwagi obszarami, w których dozwolona jest produkcja Cava są Navarra, Rioja i Valencia. Wymogi produkcyjne zbliżone są do wina Cremant: ze 150 kilogramów winogron powstać musi 100 litrów wina, które dojrzewa przez 9 miesięcy na osadzie.

Tradycyjne odmiany winorośli to macabeo (viura), xarel-lo i parellada dla białych oraz garnacha i monastrell dla różowych. Większość cava jest wytrawna o średniej kwasowości. Przejawia bardziej charakter dymny i gumowy, niż chlebowy i tostowy spotykany w szampanach. Coraz więcej producentów używa chardonnay i pinot noir, dozwolonych odmian, które mogą dodać więcej owoców i kwasowości. Jednak korzystanie z tych dwóch odmian powoduje wiele kontrowersji w regionie, ponieważ niektórzy producenci uważają, że pomniejsza to tradycję Cava. Bardzo niewiele Cava jest przeznaczonych do długotrwałego starzenia się.

Gleby: wapień, glina; uboga w substancje organiczne.
Klimat: śródziemnomorski pod wpływem kontynentalnego; charakteryzuje się małą ilością opadów.

Cava

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania