Francja

Champagne Hervé Malraud 2011 Blanc de Blancs 1-er Cru AC brut

Champagne
Białe Wytrawne

Barwa: połyskująca, jasnozłota ze świecącymi refleksami.
Bukiet: świeżość na starcie, po chwili cierpko-słodki aromat owoców cytrusowych, kandyzowanej skórki cytrynowej z delikatną nutą wanilii, prażonych migdałów i subtelnym dotykiem limonki.
Smak: okrągły, pełny, harmonijny, wyrafinowany z rześką owocowością i eleganckim waniliowym zwieńczeniem.

Alkohol: 12 %
Cukier resztkowy: < 15 g/l
Potencjał starzenia: 4 lata
Temp. podawania: 8-10 °C

Polecamy do: toastów przy szczególnych okazjach, truskawek, aperitifów, jajek, kawioru, dań rybnych, ostryg, krewetek, deserów; uświetni każdą wykwitną uroczystość.

Champagne, Premier Cru z najlepszych lokalizacji w wiosce Chouilly, Vertus i Pierry (Epernay).

Gleby: kredowe, zatrzymujące wilgoć, w ciągu dnia, gromadzą także ciepło, które oddają nocą.
Klimat: kontynentalny, ze średnią temp. w okresie wzrostu gron 16 °C.

Champagne