Francja

Châteauneuf-du-Pâpe AC “Réserve Saint Dominique” 2014

Południowy Rodan
Czerwone Wytrawne

Barwa: ciemny rubin.
Bukiet: konfitura wiśniowa, marmolada jeżynowa, skórka pomarańczy, śliwka z nutą drewna.
Smak: dobrze zbudowane, eleganckie i finezyjne, pikantność przeplata się z aromatem owoców i dojrzałego drewna.
Starzone 12 miesięcy w beczce dębowej.

Alkohol: 14.5 %
Cukier resztkowy: 0.9 g/l
Kwasowość: 5.1 g/l
Potencjał starzenia:  10 lat
Temp. podawania: 18-20 °C

Polecamy do: dań z dodatkiem pikantnych, gęstych sosów, indyka, jagnięciny, dziczyzny, wołowiny z rusztu, duszonej i smażonej, zapiekanek, specjałów z wędlin, trufli i dojrzałych serów.

Châteauneuf-du-Pâpe dosłownie tłumaczy się na “nowy zamek papieża“, a historia tej apelacji jest mocno spleciona z historią papieską, kiedy w 1308 r. papież Klemens V, były arcybiskup Bordeaux, przeniósł stalicę papieską do Awinion.

Po klęsce spowodowanej filokserą, Francja zalana została olbrzymią ilością marnej jakości wina.

By zapobiec procederowi upraw winorośli dosłownie, ustanowiono zbiór przepisów, regulujących uprawę gron i produkcji win. Pionierem był Chateauneuf-du-Pape (baron Pierre le Roy z Château Fortia), które w 1923 r. ustanowiło bardzo rygorystyczne reguły. Stały się one modelem do późniejszych apelacji. Obejmowały: obszar uprawy (nie można sadzić winnic na lądzie, który nie był wystarczająco suchy, aby obsadzić zarówno lawendę, jak i tymianek), dozwolone szczepy (13), dojrzałość gron i moc alkoholu, metody upraw, wielkość plonów, technologię produkcji.

Gleby: północ i pn. wsch. to słynne galety – okrągłe skały lub kamyki pokrywające gliniastą ziemię, które zatrzymują ciepło słoneczne (ok. 2800 godzin rocznie), uwalniając je w nocy; wschód i południe apelacji, to głównie piasek.
Klimat: śródziemnomorski z potężnym wiatrem Mistralem, który odprowadza wilgoć, intensyfikując suchy klimat.

Południowy Rodan

Wybierz wina zbliżone
do Twojego wyszukiwania