-
-
Nero d’avola zwykle była bazą dla blendów z francuskimi odmianami cabernet sauvignon, merlot i syrah. W ostatnich latach coraz częściej produkuje się wina odmianowe, które są przeważnie intensywnie ciemnoczerwone, niemal przechodzące w czerń (stąd nero w nazwie) i skoncentrowane, o miękkich taninach i kwasowości pozwalającej na starzenie. Charakterystyka porównywalna jest z shirazami z Nowego Świata.
Włochy
Chevalier Royale 2018 E. Maria Gerhardt Sicilia DOC
Sycylia
Czerwone Wytrawne
Barwa: rubinowa.
Bukiet: czarny bez, borówka.
Smak: wino cechuje silne słońce, szlachetne naturalne garbniki, które zapewniają przyjemną świeżość. Spektrum smaków waha się od jeżyn, wiśni, cassis do pieprzu i cedru.
Alkohol: 13.5 %
Cukier resztkowy: 3 g/l
Kwasowość: 5 g/l
Potencjał starzenia: 4-5 lat
Temp. podawania: 13-15 °C
Polecamy do: pizzy, pomidorów, gulaszu, dzika (wino starzone), indyka, kurczaka w warzywach, octu balsamicznego, zająca, twardych, dojrzałych serów.
Sycylia (w starożytności Trinacria) produkuje dziś wina jakościowe w 23 apelacjach DOC i 1 DOCG (Cerasuolo di Vittoria), a także mnóstwo świetnych win klasy IGT. Jest tam prawie 113 tys. ha winnic, z czego ok. 72 tys. ha obsadzone jest białymi odmianami (inzolia i catarratto), pozostałe – czerwonymi. Najpopularniejszą sycylijską winoroślą jest wspominany już czerwony (a właściwie to prawie czarny) Nero d’Avola.
Dzięki umiejętności przekazywania cech terroir, dobrze sprawdza się on na terenie całej wyspy, zmieniając jednak charakter win w zależności od gleby i klimatu. Dzięki umiejętności przekazywania cech terroir, dobrze sprawdza się on na terenie całej wyspy, zmieniając jednak charakter win w zależności od gleby i klimatu.
Gleby: kamieniste, aluwialne, terra Rossa ze znaczną ilością osadów wulkanicznych.
Klimat: typowy klimat śródziemnomorski z łagodną i wilgotną zimą oraz suchym i gorącym latem.