Włochy

Collezione Privata La Historia Di Italia 2013

Toskania
Czerwone Wytrawne

Barwa: bardzo głęboka i ciemna purpura z czarnymi refleksami.
Bukiet: śliwki, wiśnie, przyprawy, gorzka czekolada; bardzo złożony i wyraźny.
Smak: harmonijna struktura, intensywna owocowość, dojrzałe taniny; kilkuminutowy, trwały posmak; dobrze zaznaczona acz nienachalna kwasowość.
Starzone w tankach z nierdzewnej stali, następnie 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego.

Alkohol: 14.5 %
Cukier resztkowy: 1.6 g/l
Kwasowość: 5.05 g/l
Potencjał starzenia: 25 lat
Temp. podawania: 16-18  °C

Polecamy do: pizzy mięsnej, spaghetti, carpaccio, cielęciny, jagnięciny, wątróbki, zająca, parmezanu.

Toskania to jeden z najpiękniejszych regionów Włoch leżący na zboczach Apeninów, od zachodu graniczący z Morzem Tyrreńskim. Ponad 80% powstających tu win mają barwę czerwoną.

Podstawowym szczepem jest sangiovese, którego w kupażu, by nie stracić statusu apelacji (DOC lub DOCG) należy użyć przynajmniej w 75%. Winogrodnik może, ale nie musi! Degradując status swojej etykiety do wina stołowego, może stworzyć jedno z największych win świata.

Użyć może do tego czy to odmian międzynarodowych (np. merlot, cabernet) czy innego niż wymagają przepisy udziału procentowego gron. W ten sposób powstają słynne Supertoskany.  Wina z najwyższą nawet apelacją, której przepisy często zostają zmieniane, nijak mają się do jakości i reputacji win, które od wielu pokoleń zachwycają podniebienia miłośników win jednego z najstarszych regionów świata.

Gleby: wapienne i gliniaste z domieszką wulkanicznych.
Klimat: śródziemnomorski.

Toskania