Włochy

Collezione Privata Massi Di Mandorlaia Riserva Morellino Di Scansano DOCG 2013

Toskania
Białe Półsłodkie

Barwa: rubin z fioletowymi refleksami.
Bukiet: złożony, nuty skóry, tytoniu i czarnych jagód; wyraźnie zadymione, pełne lasu, jesiennej ściółki.
Smak: potężne jedwabiste taniny, delikatne niuanse sosny i świerku; długi finisz z nutą kakao.
Fermentacja w kadziach ze stali nierdzewnej w temperaturze 28-29⁰C. Dojrzewa przez 2 lata w dębowych beczkach

Alkohol: 14.5 %
Cukier resztkowy: 2.0 g/l
Kwasowość: 5.10 g/l
Potencjał starzenia: wiele lat
Temp. podawania: 16-17 °C

Polecamy do: antrykotu wołowego, tradycyjnego tatara, carpaccio, serów: Emmental, Gruyere, Comte czy Cantal.

Toskania – jeden z najpiękniejszych regionów Włoch leżący na zboczach Apeninów, od zachodu graniczący z Morzem Tyrreńskim. Ponad 80% powstających tu win mają barwę czerwoną. Podstawowym szczepem jest sangiovese, którego w kupażu, by nie stracić statusu apelacji (DOC lub DOCG) należy użyć przynajmniej w 75%.

Winogrodnik może, ale nie musi! Degradując status swojej etykiety do wina stołowego, może stworzyć jedno z największych win świata. Użyć może do tego czy to odmian międzynarodowych (np. merlot, cabernet) czy innego niż wymagają przepisy udziału procentowego gron. W ten sposób powstają słynne Supertoskany. Wina z najwyższą nawet apelacją, której przepisy często zostają zmieniane, nijak mają się do jakości i reputacji win, które od wielu pokoleń zachwycają podniebienia miłośników win jednego z najstarszych regionów świata.

Gleby: wapienne i gliniaste z domieszką wulkanicznych.
Klimat: śródziemnomorski.

Toskania