Włochy

Collezione Privata Tricorno Toscana IGT 2012

Toskania
Białe Półsłodkie

Barwa: bardzo intensywny, ciemno-rubinowy z purpurowymi refleksami.
Bukiet: wanilii wzbogacony nutami czekolady, skóry i owoców śliwki.
Smak: silne, bogate z miękkimi taninami; długotrwale, pełne, wykończenie.
Fermentacja w kadziach ze stali nierdzewnej w tem. 28-29⁰C. Dojrzewa przez 2 lata w beczkach z francuskiego dębu.

Alkohol: 14.5 %
Cukier resztkowy: 2.1 g/l
Kwasowość: 5.0 g/l
Potencjał starzenia: wiele lat
Temp. podawania: 18-19 °C

Polecamy do: antrykotu wołowego, tradycyjnego tatara, carpaccio; serów: emmental, gruyere, comte, cantal, mascarpone; dzikiego ptactwa; dojrzewających wędlin.

Toskania – to jeden z najpiękniejszych regionów Włoch leżący na zboczach Apeninów, od zachodu graniczący z Morzem Tyrreńskim. Ponad 80% powstających tu win mają barwę czerwoną. Podstawowym szczepem jest sangiovese, którego w kupażu, by nie stracić statusu apelacji (DOC lub DOCG) należy użyć przynajmniej w 75%.

Winogrodnik może, ale nie musi! Degradując status swojej etykiety do wina stołowego, może stworzyć jedno z największych win świata. Użyć może do tego czy to odmian międzynarodowych (np. merlot, cabernet) czy innego niż wymagają przepisy udziału procentowego gron. W ten sposób powstają słynne Supertoskany. Wina z najwyższą nawet apelacją, której przepisy często zostają zmieniane, nijak mają się do jakości i reputacji win, które od wielu pokoleń zachwycają podniebienia miłośników win jednego z najstarszych regionów świata.

Gleby: wapienne i gliniaste z domieszką wulkanicznych.
Klimat: śródziemnomorski.

Toskania